feb
04
2016

Nar štiti od raka, čuva srce i sprečava Alchajmera

nar

Redovno konzumiranje nara moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu ACS Chemical Neuroscience.

Poznato da je nar bogat antioksidansima i da pomaže kod srčanih problema. Ne treba zanemariti ni njegovo protivupalno i antikancerogeno delovanje, ali američki naučnici tvrde da je ova vrsta voća dobra hrana u borbi protiv starenja organizma te da je u stanju zaštititi moždane neurone (nervne ćelije), piše Le Parisien.Nedavna studija stručnjaka American Chemical Society pokazala je da ovo voće, poreklom iz Azije, ima važnu ulogu u sprečavanju i lečenju Alchajmerove bolesti.

Oni su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori sistema za varenje nakon konzumiranja nara – koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu – proizvode urolitini, molekuli važni za rast i razvoj organizma, koje imaju protivupalno i neurozaštitno delovanje.

U ‘in vitro’ istraživanju otkrili su da urolitini deluju na način da snižavaju nivo beta amiloida odgovornih za stvaranje nakupina koje štete neuronima uzrokujući promene u mozgu te podsiču nastanak Alchajimerove bolesti.

Grupa hemičara pokušala je ustanoviti na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprečavaju nastanak ovih štetnih proteina. Izolirali su ekstrakt nara i identifikovali 21 spoj, većinom polifenole, koji nisu uspeli zaobići pomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, tačnije urolitima to je uspelo.

Pozitivnu ulogu urolitina, posebno u sprečavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog creva, prostate, dojke) i smanjenju holesterola, pokazale su ranije studije.

Ostavi komentar