mar
24
2016

(Ne) iskvaren ukus

ukus3

Deca, čiji je ukus neiskvaren (tu spadaju i retke odrasle osobe) ne vole začine u hrani (kiselo, preslano itd.), i što su začini neprirodniji, averzija je veća. Takođe, ne vole ni ukus više nego štetnih i toksičnih alkoholnih pića, i kad iz znatiželje probaju tako nešto,  čine karakteristične, živopisne grimase na licu, i čude se kako odrasli tako nešto vole. 

Žestoka i „konkretna“ jela (i pića) karakteristika su „nivoa“ civilizovanosti i „progresa“, i znak dobrog imovnog stanja, statusa i položaja u društvu. Senf, biber, sirće, ljuti sosovi, moče… to je, vremenom, u kulinarstvu postalo znak dobrog ukusa „rafiniranosti“, i uopšte, nivoa.

Gore navedeno prija našim nepcima, ali ne i našem organizmu. Naša krv ne postaje, na taj način, zdravija i otpornija, već slabija i zatrovanija, neotpornija na bolesti. To je cena uživanja u pikantnom ukusu, koji nije prirodan, već pre, veštački.

Da li neprerađene namirnice mogu biti ukusne?

Svakako da mogu. Svaka prirodna namirnica ima svoj originalan ukus koji današnji čovek ne prepoznaje i ne može da „registruje“, jer mu je čulo ukusa deformisano. Svako voće je ukusno jer je „zaslađeno“ prirodnim, voćnim šećerom.

Da li je sirovo povrće ukusno?

Svakako da jeste, ali pošto neke vrste u sebi ne sadrže (bar ne veće količine)  šecera ili kiseline, prvi dodir sa jezikom i nepcima, deluje neukusno. Da li je takav slučaj bio i sa ljudima u prošlosti koji nisu znali za prefinjene začine, pa ni za kuhinjsku so? Njima je, po svemu sudeći, povrće bilo prihvatljivo i ukusno u samom startu, dakle, takvo kakvo jeste. Običaj kuvanja povrća, svakako je, relativno novijeg datuma, odnosno „dostignuće“ civilizovanog načina života.

Alkohol, kofein, tein itd., znak su „odraslosti“, „višeg nivoa življenja“, uživanja u životu, jer, jedanput se živi. Tako se živi i „uživa“, ali neprirodno, što će reći, kratko. Svakako, stvar je izbora i životne filozofije svakog pojedinca: „kratko i slatko“ili, dugovečno, a ipak „slatko“. Sve je relativno, reći ce neko.

Da li je sve relativno?

Ostavi komentar