jul
07
2016

Nekoliko praktičnih saveta za vrućine

vrućina

Klima uređaj treba podesiti tako da razlika od spoljašnje temperature ne bude veća od 4-8 stepeni (8 je maksimum!!!). Pre svakog izlaska na ulicu treba provesti nekoliko minuta u ulazu da bi se kardiovaskularni sistem prilagodio i da ne bi došlo do kolapsa. Nema efikasnog sredstva koje bi nam pomoglo kad izlazimo iz prostorije u kojoj je klima uređaj podešen na jezivih 16 stepeni kad je napolju 35.

Na toploti se otvaraju pore na koži i gubi se dragocena tečnost. Pogotovo je teško kada je vreme sparno a mi smo u prevozu i bez vazduha.Problem nastaje i kada uđemo u hladniju prostoriju. Onda se pore „zalede“ i ostanu otvorene (pošto je organizam spreman za leto i to je normalno stanje). Hladnoća i promaja koje uđu u telo stvaraju niz tegoba, a najbezopasnije su vrtoglavica, nesvestica, glavobolja ili krvarenje iz nosa.

Hladni napici ili hrana takođe neće pomoći, jer onda odbrambeni sistem mora da bira hoće li da zagreje želudac ili da rashladi kožu, pa se može javiti iznenadno znojenje i gubitak svesti.

Osvežavajuće namirnice
Praktična stvar koju možemo uraditi leti jeste da povećamo unos osvežavajućih namirnica i onih koje stvaraju tečnost. Salate, voće, masline,, sojino mleko u raznim kombinacijama sa voćem, tikvice, čorbe sa mnogo biljnih začina, alge, i „slatke“ namirnice (žitarice, bundeva, krompir, orasi i semenje, sve vrste kupusa – kao varivo ili salata sa susamom, šargarepa, celer, pečurke) su perfektna hrana za organizam koji se prilagođava promenama. Zbog toga sve treba konzumirati na nekoj srednjoj temperaturi (supe se takođe jedu mlake).

Masaža i hladne kupke
Masažu stopala možete izvesti sami ili se prepustiti profesionalcu. Noge treba rasteretiti i pripremiti za tretman. Blaga kupka sa eteričnim uljima koja pojačavaju cirkulaciju (ruzmarin, bergamot, citrusi…) će biti odličan uvod u masažu a hladna kupka posle masaže će pripremiti ceo organizam za ono što sledi. Naime, hladna kupka više puta u toku dana (posle masaže ili bez nje) mnogo jača otpornost tela i krvne sudove a samim tim može sprečiti kolaps.

Pušta se blagi mlaz vode (najbolje iz bokala ili creva – ne iz tuša) prvo preko levog stopala, pa preko desnog. Polako se podiže dok se ne dođe do kolena.Nakon toga stopala se spuštaju u hladnu kupku na par minuta.

Ovaj način rashlađivanja je trajniji i efikasniji od bilo kog hladnog napitka ili klima uređaja, a nije nimalo opasan.
Da bi se pojačao efekat u kupku se može dodati i šaka morske soli kao i par kašika čaja od nane i 1 kašika čaja od žalfije.
Redovnom primenom organizmu se vraća potrebna energija za prilagođavanje spoljašnjim uslovima i u stanju smo da bolje podnesemo sve promene.

Podesite klimu umereno

Ukoliko možemo da utičemo na temperaturu u prostoriji, klima uređaj treba podesiti tako da razlika od spoljašnje temperature ne bude veća od 4-8 stepeni (8 je maksimum!!!). Pre svakog izlaska na ulicu treba provesti nekoliko minuta u ulazu da bi se kardiovaskularni sistem prilagodio i da ne bi došlo do kolapsa.

U letnjim mesecima treba stalno da imamo  flašicu obične vode ili dobrog prirodnog čaja. Tečnost treba uzimati na svakih par minuta po gutljaj kod izuzetne vrućine a u hladnim prostorijama se treba zaštititi toplijom odećom.
Koliko god da nam je ugodno uz klimu, naš organizam je podređen klimatskim uslovima u kojima živimo. Telo zna da je leto i tako se i ponaša nezavisno da li smo napolju ili u rashlađenoj prostoriji. Sebe možemo zaštititi tako što ćemo svesno poštovati pravila prirode i iskoristiti odbrambene mehanizme koje naš organizam već ima.

Čaj protiv vrućine

Raznim čajevima možemo pomoći organizmu da se lakše prilagodi.
Sledeća mešavina je izuzetno ukusna i efikasna u borbi protiv vrućine:
1 kašika šipka (nadoknađuje tečnost i čuva je)
1 kašika hibiskusa (drži pore pod kontrolom i čuva tečnost – pomaže da se smanji znojenje)
¼  kašičice đumbira (jača trostruki grejač i odbrambeni sistem – vraća porama i koži sposobnost prilagođavanja)
1 kašika matičnjaka (opušta mišiće, pore, glatku muskulaturu i izuzetno je dobar za krvne sudove)
2-3 kesice rooibos čaja (stvara tečnosti, umiruje digestivni trakt, jača slezinu i krv, razređuje limfu i pomaže čišćenju organizma)
3 dl soka od ribizle, borovnice, kupine ili višanja (mnogo dobrih efekata – bobičasto voće čini da se poboljša kvalitet krvi i sačuva tečnost – preduhitri dehidratacija)

Čaj i đumbir preliti sa 4l vrele vode i ostaviti da stoji 20 minuta.
Procediti i dodati  sok. Može se zasladiti sa 2-3 kašike meda ili malteksa (med i malteks,  jačaju krv i slezinu i čuvaju tečnost.
Ovaj napitak se ne pije hladan več treba da je na sobnoj temperaturi.
Može se dodati i čaj od brusnice.

Ako se doda nekoliko kašika prirodnog jabukovog sirćeta, ovaj napitak će biti od velike koristi u pregrejanom autobusu ili pre nego što iz rashlađene prostorije izjurite na ulicu.

 

Ostavi komentar