apr
09
2016

Neverovatni načini na koje se telo menja prilikom izbacivanja belog šećera

uh

Rafinisani ugljenihidrati iz kolača, zaslađenih pića možda vas “dignu” ali vas još brže spuste te nemaju nikakvu vrrednost. Čak stvaraju zavisnost. Složeni ugljenihidrati, poput onih iz celovitih žitarica sasvim su druga priča. Sastavni su deo uravnotežene ishrane i nezamenjiv izvor energije. Ipak većina šećera i skroba koje jedemo su rafinisani, tako da je najbolje  potpuno ih  izbaciti. A tada se telo počinje menjati na ovih šest načina.

1. Telo počne topiti masti

Smanjivanje unosa ugljenihidrata krcatih kalorijama automatski smanjuje koliko kalorija jedete pa podstičete organizam da sagoreva masti umesto šećera.

Savet plus: Vežbajte ujutro, pre doručka kako biste pokrenuli metabolizam i trošili nataložene masnoće, a ne energiju iz hrane.

2. Manje gladi

Nisu kalorije ono što vas čini sitima nego hranjive materije, prvenstveno belančevine, zdrave masnoće i vlakna. A izvori jednostavnih ugljenohidrata nemaju ništa od tog “svetog trojstva” ishhrane. Koliko god da ih jedete, samo ćete se “krcati” kalorijama, a telo će tražiti još. A rezultat je stalni umor, glad i sve veći struk.

3. Stomak nestaje

Ljudi jedu svega 15 od preporučenih 25-38 grama vlakana na dan, pokazalo je istraživanje. Zbog toga se remeti crevna mikroflora, a glavnu reč preuzimaju mikrobi koji se hrane šećerom. A oni izazivaju nadutost, a zbog manjka vlakana je i stolica neredovna. Zato, kada zamenite “zle” ugljenohidrate onima s vlaknima, prvo što ćete primetiti je da trbuh nestaje.

Savet plus: Počnite s jednostavnim, “bezbolnim” promenama: zamenite beli kruh onim od celovitih žitarica, a između obroka grickajte orašaste plodove. “Oni su sjajan izvor vlakana i zdravih masnoća koji ne samo da poboljšavaju probavu nego i sprečavaju upale” ističe nutricionistkinja dr. Isabel Smith.

4. Pada rizik od dijabetesa

Prosti skrob i saharoza izazivaju divljanje šećera u krvi. Što ih više jedete, to se gušterača više muči kako bi držala korak i pumpala inzulin. Dugoročno, to vodi dijabetesu tipa 2.

Savet plus: Hrana bogata vlaknima i složenim ugljenohidratima sporije se  probavlja pa nema naglih skokova u nivou šećera u krvi. “Što je nivo šećera niži i ravnomjerniji to će ćelije biti osjtljivije na insulin, što je jako dobro” savjetuje dr. Smith.

5. Mišići postaju snažniji

Slatkišima i belom brašnu nedostaju zdrave biljne belančevine koje grade mišiće ( i svo ostalo tkivo).

Savet plus: Ako ogladnite tokom dana u širokom luku zaobiđite automat sa slatkišima i birajte zalogaje bogate proteinima –  orašaste plodove.

6. Više energije

Organizmu trebaju ugljenohidrati kao izvor energije; nužni su za funkcioniranje mozga i mišića.Ako zamenite ove proste sa složenima, iz voća i povrća, smeđeg pirinća, celovitih žitarica osigura ćete uravnotežen i stalan izvor energije. A to znači da nećete više “krizirati” i posezati za prvom hranom koja vam se nađe pri ruci.

Savet plus: Organizmu treba najmanje 60 grama ugljenohidrata na dan. Manje od toga će samo napraviti veću štetu organizmu.

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. Ovo je potpuno tačno, 30 godina sam se hranio nezdravo koka kola, mc donald, pice, pljeskavice generalno brza hrana. Ako hocete da prestanete sa ovim nezdravim namirnicama uradite to odmah, slobodno presecite u trenutku. Ne zavaravajte sa onim od ponedljka cu ili smanjivacu postepeno jer tako nikad necete prestati. Jeste da ce presekom organizam krizirati, ali nakon mesec dana oseticete promenu na bolje. Svako jutro naprazan stoma popite ne mlake nego tople vode i uvece pred spavanje jednu casu tople.vode. Za dorucak izmiksujte voce umesto brze hrane ili neceg przenog za dorucak, izmedju obroka gricnite malo orasastih plodova, pite 2-3 litra vode dnevno po.mogucstvu Prolom. Jednom dveno kad vama odgovara popite jednu tabletu sode bikarbone sa visoko alkalnom vodom mesec dva dana. Trudite se da detoksikujete organizam ubacite treninge bar 3 puta nedeljno po 40 min. Kad prekinete unos nezdravih namirnica vise ne brinite za bolesti. Maticni mlec takodje koristite. I najosnovnije molite se Bogu.

Ostavi komentar