sep
10
2015

Oprez: Izlaganje zračenju

nuclear_00325518
Dr Ričard Šulc:

„U poslednjih 48 sati primio sam stotine pitanja od ljudi širom Amerike, o potencijalnom izlaganju zračenju zbog katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani. Pitanja variraju od toga da li treba uzimati profilaktički kalijumov jodid (KI) do toga kakva je opšta i prirodna zaštita od zračenja. Kao prvo, želeo bih da kažem da sam imao mnogo studenata u okolini Černobila u vreme kad se desila nuklearna katastrofa, radio sam s njima na zaštiti i lečenju njihovih pacijenata. Tako da, imam mnogo korisnih informacija i iskustva – hajde da počnemo!

Koliko zračenja dolazi?

Jednu stvar znamo zasigurno, a to je da ne možemo da verujemo moćnim kompanijama (takođe i američkoj i japanskoj vladi) kada se radi o dobijanju tačnih informacija, i moguće čak i o govorenju istine. Najbolji i najtačniji izvor trenutnih informacija može da se dobije iz medija i na internetu.

Što se tiče japanskih proizvođača nuklearne energije, znamo da su pravi lažovi. Direktori njihovih nuklearnih elektrana su u prošlosti hapšeni zbog falsifikovanja izveštaja o sigurnosti nuklearnih postrojenja i incidenata, do te tačke da je japanska vlada morala s vremena na vreme da zatvara nuklearne elektrane. Takođe, američka vlada je napravila mnogo grešaka oko nadgledanja postrojenja i izveštaja o incidentima kao što je ovaj, umanjivala je katastrofe kako bi izbegla paniku, pa je čak u drugim prilikama mahom i lagala. Sve dok privatne poslovne i slične vladine agencije falsifikuju, prikrivaju informacije, pa čak i lažu, rekao bih da ne verujem nikome ko daje trenutne informacije.

Ponavljam, najbolje je pretražiti internet i pronaći sopstvenu istinu, koja verovatno leži negde između histerične panike i laži japanskih direktora korporacija.

Šta su radioaktivne padavine?

Radioaktivne padavine su poput radioaktivne prašine. Nakon radioaktivne eksplozije, radioaktivne čestice lepe se na prljavštinu i prašinu, te cirkulišu vazduhom, a u ovom slučaju, snažni vetrovi su ih doneli iz Japana u Ameriku. Jednostavan razlog zašto se to naziva radioaktivnim padavinama jeste to što ova vrsta prašine doslovce pada s neba na nas. Kroz nekoliko sedmica, vetar će odneti ove padavine do skoro svih područja planete Zemlje. Ako sumnjate da su radioaktivne padavine dostigle štetan nivo, treba da razmislite o svim sledećim stvarima.

Postoje dva glavna načina na koji nas ove padavine mogu kontaminirati, spoljašnji i unutrašnji.

1. Kako biste se zaštitili od spoljašnje kontaminacije, ostanite u kući, dišite čist vazduh i pokrijte se.

Jedan od najboljih načina da se zaštitite od radioaktivnih padavina prašine ili kontaminacije jednostavno je da ostanete u kući. Neka prozori i vrata budu zatvoreni, te izbegnite direktnu kontaminaciju ove „prašine“ na vašem telu. U ekstremnim okolnostima, možete čak i da oblepite kuću plastičnom folijom i selotejpom, posebno ako koncentrisani radioaktivni oblak u tom trenutku prolazi.

Ako ste unutra, pokrijte glavu i kosu, nosite šal ili masku za prašinu preko usta i obucite na sebe što je moguće više odeće. Zatim, što je pre moguće, sklonite svu odeću i istrljajte kožu sapunom, vodom i četkom za kožu. Ako je izloženost ekstremna, takođe se preporučuje i šišanje kose.

2. Kako biste se zaštitili od unutrašnje kontaminacije, pazite šta udišete, šta jedete i pijete.

Unutrašnja kontaminacija dolazi iz vazduha koji udišete, te uzimanja hrane i pića koja su kontaminirana radioaktivnom prašinom.

Što se tiče udisanja radioaktivne prašine, morate da se zaštitite tako što ćete disati kroz masku za prašinu ili masku koja filtrira prašinu ili makar kroz šal.

Što se tiče hrane, stvar koju smo naučili iz prethodnih nuklearnih incidenata jeste da je hrana, koja je bila odgovorna za 98% unošenja radioaktivne prašine, čine mleko i mlečni proizvodi. Tako da nemojte da uzimate mleko ili mlečne proizvode. Samo oko 2% unošenja radioaktivne prašine dolazi iz svih ostalih izvora hrane. Ovo se dešava zato što mleko i mlečni proizvodi dokazano imaju najveću koncentraciju radioaktivne kontaminacije nakon što dođe do radioaktivnih padavina.

S tim u vezi, veoma je važno da operete voće i povrće (čak i organsko), jerradioactive sve vrste hrane mogu da budu izložene ovoj radioaktivnoj prašini. Veoma je, dakle, važno da se sva hrana dobro opere sapunom, vodom i četkom. To će da otkloni radioaktivnu prašinu.

Konačno, budite sigurni da sva vodu koju uzimate bude flaširana (pre nego što je došlo do radioaktivnih padavina) ili pročišćena. Veliki filter za vodu je odličan za ovu vrstu hitnog slučaja.“

Izvor: www.drsulc.com

Ostavi komentar