avg
14
2015

Osam lekovitih svojstava narandžine kore

orange_0
Lekovita svojstva narandže nisu samo u njenom ukusnom plodu već i u kori. Kora ovog agruma ne samo da miriši već može blagotvorno uticati na nekoliko zdravstvenih proble ma, a odlična je u službi lepote kao i pomoć u kućanstvu. Otkrivamo vam osam razloga zbog kojih više nećete bacati koru narandže.

Bogata nutrijentima kora od narandže ima blagotvoran učinak na zdravlje, a donosimo vam čak osam razloga zbog kojih ćete razmisliti hoćete li koru narandže opet baciti u smeće.

1. Snižava holesterol
Mnogi sastojci koji se bore protiv lošeg holesterola nalaze se upravo u narandžinoj kori. Jedan od njih sinofrin smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi.

2. Umiruje gorušicu
Narandžina kora odličan je prirodan lek u smirivanju gorušice. Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narandžinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Narandžinu koru trebali bismo ‘grickati’ u periodu od 20 dana nakon čega bismo trebali osetiti olakšanje.

3. Pomaže probavi
Narandžina kora ima puno vlakana, ali i nekih sastojaka poput d-limonene koji pomaže u lečenju probavnih smetnji.

4. Jača imunitet
Narandžina kora prepuna je vitamina C koji podiže imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, gripe, bronhitisa.

5. Snižava krvni pritisak
Narandžina kora sadrži sastojke koji snižavaju krvni pritisak. Naime, istraživanja su pokazala da narandžin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni pritisak.

6. Deluje kao antiseptik
U kori se nalaze sastojci koji deluju kao unutrašnji antiseptik.

Osim zdravstvenih blagodati narandžinu koru možete koristiti na još nekoliko maštovitih načina.

7. Osvežava prostora
Predivan miris kore narandže možete iskoristiti i kako bi aromatizovali prostor. Oguljenu koru treba staviti u posudu s vodom i zagrejavati na laganoj temperaturi, a ukoliko želite još dodatno pojačati miris možete dodati i malo cimeta. Jednostavnija verzija je da narandžinu koru stavite na radijator na desetak minuta. To će biti dovoljno da zamirišite celu prostoriju.

8. Tera komarce i mrave
Narandžina kora sadrži kiselinu koja tera mrave i komarce. Kako biste se na prirodan način sačuvali uboda komaraca najbolje je narandžinom korom preći preko tela. Ukoliko u kući imate mrave, osušenu narandžinu koru sameljite i postavite ne strateška mesta u stanu i trebala bi poterati dosadne insekte.

Napomena:
Nemojte preterivati, narandžina kora može da ima uticaj na vitamin A.

Ostavi komentar