mar
12
2015

Ostvarite koristi od omega-3 masnih kiselina bez rizika od konzumiranja ribe

h_6834473389_d2b2b132e9_z-550x366
S obzirom da smo upoznati sa lošom stranom ribe i ribljeg ulja, zagađenosti riba iz zagađenih voda, sa činjenicom da inspekcija ribe nije obavezna i da blago zagađena voda proizvodi veoma zagađenu ribu okrenimo se sigurnijim i zdravijim izvorima omega-3 masnih kiselina!

Postoji način ostvarivanja koristi od omega- 3 masnih kiselina bez uzimanja ribe, ribljeg ulja ili skupih kapsula. Postoji način da se zaobiđu holesterol i toksini koji dolaze sa omega-3 masnim kiselinama iz životinja. Način je jednostavan, ali ne dobija publicitet koji zaslužuje. Možemo da dobijemo koristi od omega-3 masnih kiselina iz biljne masti zvane linoleinska kiselina. Ljudsko telo u stvari može da proizvodi dobro proučenu eikozapentanoinsku kiselinu (EPA) iz linoleinske kiseline. Sama linoleinska kiselina je omega-3 masna kiselina i predstavlja neophodno jedinjenje u ljudskoj ishrani. Linoleinska kiselina se razikuje od linolne kiseline. Studenti biohemije se mogu sećati razlike između ove dve veoma različite masti zapažajući da je ova prva takozvana “n-3” masna kiselina (drugo tehničko ime za omega-3 masnu kiselinu). Sa druge strane, druga mast je linolna kiselina, zvana omega-6 masna kiselina, i nalazi se u kukuruznom ulju i ulju šafranika.

UntitledMnogi uobičajeni tipovi biljnih namirnica su bogati linoleinskom kiselinom. Neki od njih su navedeni i u tabeli.

Zapazite da je najveći izvor linoleinske kiseline ulje od semena lana. Jedna supena kašika ima preko 7500 mg linoleinske kiseline. Jedna četvrtina šolje engleskih oraha sadrži 1700 mg omega-3 linoleinske kiseline. Jedna supena kašika sojinog ulja ima više od 900 mg. Čak i jedna šolja konzerviranog spanaća sadrži oko 350 mg. Obično ne mislimo da spanać ima dosta masti, ali on u stvari predstavlja odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Današnja generacija majki sada može odlučnije da kaže svojoj deci da jedu zdrav spanać. Čak i uobičajena hrana koju jedemo svakog dana, kao što su banane, jabuke, hleb ili krompir, svi daju svoj doprinos našem unosu linoleinske kiseline.

Sada kada bolje shvatamo korisnost omega-3 masnih kiselina možemo takođe da procenimo da postoji razlika u zavisnosti odakle ih uzimamo. Kada usvojimo uravnoteženu ishranu biljnom hranom, ostvarujemo koristi od omega-3 masnih kiselina bez toksina, pesticida i rizika od raka svojstvenog današnjim ribama. Pored gore navedene liste namirnica, ako su vam potrebne koncentrisane količine omega-3 masnih kiselina, pokušajte sa mlevenjem jednakih količina semenki lana i oraha. Mi to zovemo “puter od lana i oraha”. Ima žitkost sličnu puteru od kikirikija i prilično je ukusan. Pacijenti koji pate od bolesti srčanih sudova, reumatoidnog artritisa, psorijaze ili hipertrigliceridemije, mogu da imaju koristi od većih doza omega- 3 masnih kiselina koje puter od lana i oraha može da obezbedi.

Značajno je istaknuti da se većina istraživanja u vezi sa koristima omega-3 masnih kiselina koncentrisala na masnu kiselinu EPA. Mnogi istraživači izgleda ignorišu da EPA nije neophodna masna kiselina. Već smo utvrdili zašto nije neophodna: naša tela proizvode EPA iz linoleinske kiseline koja se nalazi u obilju u gore navedenoj biljnoj hrani. Istraživanja jasno pokazuju da kada osoba povećava svoju potrošnju biljnih izvora alfalinoleinske kiseline, nivo EPA u krvi takođe značajno raste kao što je i očekivano. Drugo istraživanje koje prikazuje pretvaranje alfalinoleinske kiseline u EPA kod ljudi je proizvelo još jedno značajno zapažanje. Ovo istraživanje pokazuje da linoleinska kiselina može sama po sebi da pruža jedinstvene koristi pored toga što se 18_Veganismpretvara u EPA. Prema tome, bolje je jesti hranu koja sadrži linoleinsku kiselinu umesto one koja sadrži EPA. Na taj način, telo može da koristi koliko god mu je potrebno za pretvaranje u EPA zadržavajući višak za druge korisne upotrebe. Na taj način bi se takođe izbegle opasnosti od viška EPA u krvotoku, koji može da prouzrokuje šlog usled unutrašnjeg krvarenja.

Izvor: „Zakoni zdravlja i izlečenja“, Dr Nil Nidli

 

Ostavi komentar