jul
07
2015

Pasivno pušenje ubija!


pusenje-deca-srce-zdravlje-1338379187-168806
Duvanski dim sadrži više od 4 000 hemijskih supstanci od kojih je više od 60 kancerogeno. Krajnje opasan za pušača, duvanski dim je rizičan i za nepušačku okolinu. Osim neugodnosti, dim cigarete ima brojne posledice na zdravlje.

Da li znate da dim koji pušač nije udahnuo sadrži više otrova (monoksidi ugljenika, oksidi azota…) i kancerogenih supstanci (katran, benzen…) od inhaliranog? Takoreći, pasivno pušenje nije bezazleno. Istraživanja u Francuskoj su pokazala da svake godine umre oko 3 000 pasivnih pušača !

Rizici za odrasle

Osim trenutne iritacije očiju, nosa i grla, pasivno pušenje može da izazove ili pogorša brojne bolesti respiratornih organa (astma, infekcije, gušenja…). Ali to nije sve, cigareta vašeg suseda povećava šanse da obolite od raka pluća ili od koronarnih problema.

Kardiovaskularna oboljenja

Rizik za dobijanje kardiovaskularnih bolesti se povećava za 25% u slučaju pasivnog pušenja u kući ili na poslu. Šokantna je vest da je zabrana pušenja na javnim mestima (barovima, restoranima, javnim zgradama…) u jednom gradu u Montani smanjila učestalost infarkata za četvrtinu u roku od dve godine! Profesor Lajtvud sa Univerziteta u San Francisku smatra da će zabrana pušenja na javnim mestima sprečiti nastanak 228 000 novih slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 119 000 smrtnih slučajeva u narednih 25 godina. Američki istraživači su pronašli vezu između aktivnog i pasivnog pušenja i razvili otpornost na insulin, koji se smatra predijabetičkim stadijumom.

Rak pluća

Pasivno pušenje u dugom vremenskom periodu povećava rizik za nastanak raka pluća (+ 26 % ako puši bračni partner). Dugo se mislilo da su žene nepušači češće ugrožene, ali je nedavno jedna američka studija zaključila da su svi nepušači podjednako ugroženi rakom pluća, bez obzira na pol. Kanceri grla, aerodigestivnih puteva, pankreasa i grlića materice su izazvani pušenjem. A moguća je i njihova povezanost sa pasivnim pušenjem.

Bolesti bronPasivno pusenje_1364559286_670x0hija

Odrasli asmatičari su posebno osetljivi na duvanski dim jer ih njihov respiratorni sistem tera da apsorbuju više vazduha i tako više dima. Štaviše, osobe koje pate od hroničnog bronhitisa podležu pogoršanju stanja koje izaziva dim cigarete.

Ostavi komentar