feb
02
2016

Povezanost između upotrebe antibiotika i astme i alergije

antibiotici1

Sve veća upotreba veštačkih, sintetičkih antibiotika može biti odgovorna za porast alergije i astme u svetu. Remeteći prirodnu ravnotežu crevne flore, antibiotici mogu sprečiti imunitet da razlikuje bezopasne supstance od onih koje su zaista opasne za nas. 

Naša crevna flora je desna ruka našeg imuniteta“, – tvrdi Gary Huffnagle, profesor Interne Medicine, Mikrobiologije i Imunologije na fakultetu Michigana. Njegova istraživačka ekipa ponudila je prvi eksperimentalni dokaz toga da poremećaj crevne flore može izazvati alergijske reakcije i astmu.

U zadnjih 20 godina astma u svetu je porasla za 160%. Trenutno u Americi od astme boluje 25% dece, u Engleskoj – 30%, kod nas  oko 10% i ta brojka stalno raste.

Doći do uzroka porasta astme i alergije nije jednostavno. Razni stručnjaci krive zagađenu okolinu, nezdravu hranu, čak i promenu higijenskih navika. Ali neki stručnjaci već odavno među uzroke ubrajaju i antibiotike.

Povezanost astme i antibiotika je očigledna. Gje god je poraslo korišćenje antibiotika, porastao je i broj obolelih od astme i alergije,“ – govori prof. Huffnagle. – „U državama gde korišćenje antibiotika nije prošireno,  astma i alergija su retka pojava“.

Nova istraživanja u Berlinu su potvrdila da porast astme i alergije u državama zapadnog sveta je proporcionalan rastu korišćenja antibiotika.

Miševi reagiraju na gljivice i plesan

Huffnagle je sproveo niz eksperimenata da bi potvrdio svoju teoriju. Grupa miševa je dobila terapiju antibioticima, a nakon toga su ih izložili gljivicama, koje se inače prirodno nalaze u našoj okolini  i na ljudskoj koži. Ova grupa miševa je imala puno veći postotak imunološkog odgovora na spore plesni i gljivica nego grupa koja nije dobila antibiotik.

„Poremećaj crevne mikroflore zbog terapije antibioticima može nas učiniti podložnim alergiji,“ – kaže prof. Huffnagle.  – „Od jednom više ne možete podnositi prisutnost gljivica i plesni„.

Huffnagle je koristio različite vrste miševa da bi utvrdio da podložnost alergiji nije uzrokovana genima. Takođe, korištene su i razne vrste alergena. Kada se kao alergen koristio protein iz jajeta, reakcija na njega je bila slična astmi.

 

 

 

Ostavi komentar