dec
06
2015

Prirodna sredstva protiv povišenog pritiska

535a980f75319ea470a7306d90ae1524_XL

U današnje vreme, usled nezdrave ishrane, povišen pritisak nije više samo tegoba starijih. U Americi, jedna trećina mladih između 16 i 34 godine već ima ovaj problem. Konvencionalna terapija pribegava štetnim veštačkim lekovima, ali sve se može regulisati i dovesti u normalu prirodnim putem,promenom loših životnih navika i prelaskom na biljnu ishranu.

Konvencionalni medicinski pristup je davanje lekova, kao što su blokatori receptora angiotenzina, ali, nažalost, oni imaju nezgodne sporedne efekte. Postoje odredjena prirodna sredstava za koja su proučavanja dokazala da mogu pomoći u snižavanju pritiska, a nemaju sporednih efekata. Medjutim treba da se naglasi da se radi samo o trenutnim kratkoročnim efektima koji nemaju neki veći značaj i uticaj na samo zdravlje ako se ne uvedu promene u samom životnom stilu i prelazak na biljni zdrav način ishrane.

Sirovi bademi

Samo šaka badema dnevno može pomoći da se pritisak drži pod kontrolom. Bademi su bogati mononezasićenim masnoćama, za koje je dokazano da snižavaju nivo holesterola u krvi, smanjuju arterijske upale i na kraju snižavaju krvni pritisak.
Bogati  su zdravim masnoćama i kalorijama, bademi mogu da pomognu da se skinu suvišni kilogrami i da se izgradi mršava mišićna masa, što je prirodno sredstvo da se podstakne zdrava cirkulacija.

Ljuta papričica

Ona je sjajan vazodilatator, što znači da pomaže da se prošire krvni sudovi i poboljša protok krvi. Taj efekat prirodno snižava krvni pritisak povećavajući protok krvi kroz cirkulatorni sistem, što uklanja deo pritiska na zidova arterija.
Može se konzumirati tako što pomešate jednu-dve kašičice tucane ljute papričice sa aloe verom u čaši mlake vode ili samo sa vodom.U slušajevima srčanog napada ili infarkta preporučuje se da se popije čaša vode pomešana sa supenom kašikom najljuće tucane paprike koju imate pri ruci.Ovo je prva pomoć u najtežim slučajevima i daje trenutne rezultate ma koliko vam na prvi pogled izgledalo besmisleno i neverovatno.

Kokosova voda

Bogata je kalijumom, elektrolitima i ostalim važnim nutrijentima. Ispitivanja su pokazala da pomaže i sniženju pritiska. Nedavno proučavanje objavljeno u West Indian Medical Journal pokazalo je da je konzumiranje kokosove vode pomoglo 71% ispitanika da postignu značajno smanjenje sistolnog (gornjeg) pritiska, a 29 % ispitanika da postignu značajno smanjenje dijastolnog pritiska.

Kurkuma (turmerik)

Savremena nauka je tek naslutila vrh ledenog brega koji se tiče neverovatnih prehrambenih svojstava kurkume. Jedna od njenih poznatih dobrobiti je da značajno smanjuje upale u telu, koje su primarni uzrok povišenog holesterola, a ponekad i visokog krvnog pritiska. Aktivno smanjujući upale, kurkuma pomaže da se popravi funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i održi zdrav krvotok.

Kada se uzima sa crnim biberom, čiji je aktivni sastojak piperin, turmerik postaje značajno sredstvo za opuštanje krvnih sudova i čišćenje naslaga koje često dovode do povišenog pritiska. Kurkuma je takođe i prirodni razređivač krvi, a to je još jedan način na koji pomaže protiv visokog pritiska.

Beli luk

Nekoliko proučavanja su utvrdila da je i beli luk još jedno značajno prirodno sredstvo koje snižava holesterol i smanjuje krvni pritisak. Terapijska doza je dva čena belog luka dnevno. Može se uzeti uz bilo koji obrok.

Ostavi komentar