apr
25
2016

Prirodni načini za detoks limfnog sistema

limfa2

Limfni sistem je temelj našeg imunološkog sistema. Njega možete zamisliti kao sistem odvodnih kanala koji iz tela odnosi otpadne produkte i supstance. Funkcija ovog sistema je uklanjanje toksina iz ćelija i njihov prenos kroz krvotok do creva i bubrega, gde će se preraditi i biti uklonjeni iz tela. Ako ovaj sistem ne radi kako treba, telo će se ugušiti u vlastitom otpadu. Zato je od velike važnosti limfni sistem održavati protočnim i čistim.

Šta je limfa?

Jeste li znali da vaše telo ima čak 3 puta više limfne tečnosti nego krvi? Limfa se u organizmu proizvodi kao vanćelijska tečnost, a zatim ulazi u limfne žile. Limfa putuje do limfnih čvorova koji se nalaze u grlu, na vratu, u preponama i ispod pazuha,u području stomaka oko pupka,veliki limni čvor je i u predelu pluća, a najveće limfno tkivo je slezina. Limfa telo čisti od bakterija, a filtrira se kroz slezinu, timus i limfne čvorove pre nego li se isprazni u krvotok kroz levu ili desnu potključnu venu.

Glavni zadatak limfnog sustava je odbrana od infekcija i bolesti, uključujući i odbranu od tumora. Pomaže ljudskom telu rešiti se viška tečnosti i otpadnih materija, a ulogs limfnog sistema uključuje i upijanje masnoća iz creva odnosno njihov prenos u krv.

Čišćenje limfnog sistema pomoći će vam kod raznih zdravstvenih problema i bolesti. Neizostavan je deo svakog ozbiljnog tretmana lečenja prirodnom putem i ključan u eliminisanju i pobeđivanju zvanično neizlečivih bolesti. Limfni detoks se svakako preporučuje i zdravim osobama koje žele da se pročiste od raznih nakupljenih toksina i osećaju vitalnije ,energičnije i poletnije.Koji su to sve mogući načini detoksa limfe? Naravno najefektivnije jeste upražnjavati što više je moguće pomenutih načina istovremeno ,a ako ste teže bolesni potrebno je primenjivati sve navedene načine čišćenja i detoksa limfe.

1. Jedite više sirovog voća i povrća

Sirovo voće i povrće sadrži veću količinu prirodnih kiselina i enzima, koji rastvaraju nakupljene toksine i pomažu u čišćenju štetnih supstanci iz tela. Sirovu hranu bi trebalo jesti na prazan želudac kako bi učinak bio bolji i limfi omogućio duboko čišćenje ćelija. Sirova hrana je alkalna što pomaže neutralisati štetne patogene i tako smanjiti teret čišćenja sa same limfe. Zato dodajte u vašu ishranu sirovo povrće u obliku salata i konzumirajte više svežih sokova. Među samo neke od namirnicama koje su dobre za limfu nalaze se: luk, beli luk, đumbir, avokado ,alge kelp i kombu, pšenična trava, citrusi i ostala kisela voća, gorka hrana poput rotkvice, gorušice i kelja, semenke lana i druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, sirovi orasi, bademi  i lešnici, semenke suncokreta, semenke bundeve. Naravno najefektivnije za potpuni detoks limfnog sistema je post na sokovima najmanje u trajanju 3-5 dana,što duže izdržite to bolje.

2. Pijte dovoljno vode

95% limfe čini voda. Vašem telu potrebna je voda da bi limfni sistem imao dovoljno tečnosti za pravilan rad. Dnevno biste trebali popiti najmanje 2 l filtrirane vode. Izbacite više nego štetan alkohol, gazirane sokove, energetske napitke i zaslađene voćne sokove koji sadrže štetne i toksične sastojke i dodatno opterećuju limfni sistem.

Čaj se ne računa u dnevnu količinu potrebne tečnosti. Ako želite ubrzati proces hidratizacije, u vodu dodajte malo limunovog soka.Limun je alkalno voće koje pomaže u procesu opskrbe limfe i tijela mineralima.

3. Oblozi od ricinusovog ulja

Hladno ceđeno ricinusovo ulje znatno će poboljšati cirkulaciju u limfnim žilama. Koristite ga u obliku obloga, koje ćete primeniti na području donjeg dijela trbuha. Uzmite pamučnu krpicu, presavijte je nekoliko puta i na nju nanesite hladno cešeno ricinusovo ulje. Dobro natopite krpicu i prislonite na kožu. Oblog ostavitie preko noći. Ricinusovo ulje  će poboljšati cirkulaciju u limfnim žilama, ublažiti upale i poboljšati vašu probavu.

4. Masaža ili ručna limfna drenaža

Svaka masaža će dobro delovati na limfni sistem zato što se njome kroz pore oslobađaju toksini iz tela. Ipak, najučinkovitija je limfna masaža – posebna vrsta masaže kojoj je glavni cilj poboljšati protok limfe kroz telo. Studije su pokazale da limfnom masažom možete poboljšati rad limfnog sistema za čak 78%. To je tretman u kojem se laganim pritiscima ruku tretira telo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene. Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne supstance i putem mokraće izbaciti ih iz organizma. Ručnu limfnu drenažu izvodi školovani fizioterapeut. Delotvorna je i za uklanjanja celulita i  pozitivno utiče na zdravlje kože.

5. Biljni preparati

Mnoge biljke imaju dobrobiti za limfni sistem, bilo da je reč o poboljšanju protoka limfne tečnosti ili izlučivanju toksina iz tela. Vrlo učinkoviti su preparati od  biljaka echinacea i astragalus. Ove biljke mogu se koristiti kao tinkture, a na vaš limfni sustem deluju tako što će ga probuditi, očistiti i podstaknuti na delovanje. Crvena detelina je popularna biljka koja pomaže poboljšanju protoka limfe i detoksikaciji. Prilepača se stoljećima koristi i smatra kao najbolji tonik za drenažu limfnog sustava.

6. Suvo četkanje kože

Suvo četkanje kože je tehnika čišćenja, uz istovremenu detoksikaciju unutrašnjih organa. To je tehnika koja se koristi za poboljšanje protoka limfe i poboljšavanje cirkulacije. Jednostavna je za primenu. Četkom s prirodnim vlaknima kožu četkate u smeru prirodnog kretanja limfe – od stopala prema srcu. Ovo četkanje stimulira žlezde znojnice, otvara pore i uklanja mrtve ćelije. Takođe limfu i krv tera prema organima, što pomaže u čišćenju toksina. Među dobrobitima suvog četkanja su poboljšano stanje kože i smanjeni celulit.

7. Vežbanje

Ako ste u prilici, skačite na trambolini poput deteta. Brojne studije pokazuju da je skakanje najučinkovitiji način za poboljšanje cirkulacije limfe. Ima i brojne druge prednosti za telo, kao što je poboljšani tonus mišića. Skakutanje i vežbanje stimuliše milijune zalistaka u limfnim žilama. Istovremeno poboljšava i cirkulaciju krvi. Naročito se preporučuje lagano trčanje u prirodnom ambijentu u ranim jutarnjim časovima. Povećana fizička aktivnost dovodi krv i kiseonik do ćelija, a to pomaže u čišćenju mišića od nakupljenih toksina. Bolja cirkulacija znači i bolje zdravlje.

8.Hidroterapija

Hidroterapija je jedan od osnovnih tretmana u prirodnom lečenju i nikako se ne sme zanemariti. Ona je najjača metoda za pokretanje opšte i periferne cirkulacije i dovođenja imunih ćelija do obolelog mesta. Sastoji se u toplo-hladnim kupkama i tuševima koji drastično stimulišu imunitet na borbu protiv napadača a što je još važnije krv obogaćenu hranjivim materijama iz sokova brže gura i provlači kroz sve dodane organe za filteraciju (bubrezi, jetra) čime se čišćenje krvi snažno pojačava.

Ovim se pored svega navedenog postize znacajno povecanje brzine belih krvnih zrnaca odnosno samog imunog sistema koji treba da resi sve probleme…Poenta jeste da se povecava brzina i efektivnost celija vaseg imunog sistema koje napadaju problematicno tkivo i resavaju problem. pritom detoksikujući čitav organizam.

Ostavi komentar