feb
13
2016

Prirodnim putem protiv opadanje kose

opadanje-kose

Svakodnevno ispadanje kose je normalna pojava i ne vodi prema ćelavosti. Normalni ciklus života kose traje dve do tri godine, a svaka vlas raste oko jedan centimetar mesečno. Tokom ovog ciklusa stare vlasi opadaju kako bi nove mogle rasti. Međutim ako gubite više starih vlasi nego što dobijate novih, želećete da preduzmete  nešto kako bi to sprečili.Nudimo vam nekoliko jednostavnih saveta kako sačuvati i poboljšati zdravlje vaše kose.

1. Izbacite alkohol

Alkoholna pića utiču na gubitak kose tako što usporavaju rast vlasi. Želite li da vaša kosa vrati stari sjaj i punoću,izbacite alkohol iz vašeg života.

2. Prestanite pušiti

Povrh brojnih drugih štetnih posledica, pušenje smanjuje protok krvi u vlasište, što uzrokuje smanjenje rasta kose.Takođe, otrovni sastojci duvanskog dima potkopavaju zdravlje ćelija. Ako želite imati lepu kosu, recite ne cigaretama.

3. Izgradite snažnu kosu uz pomoć proteina

Budući da je kosa satkana od belančevina, njihov nedostatak može dovesti do opadanja.Uvrstite u ishhranu biljne belančevine. Jedite mnogo integralnog pirinča, mahunarki, kukuruza, pšenice, raži i ječma.

4. Pomognite kosi vitaminom C

Vitamin C je jedan od uslova zdravog vlasišta. Agrumi, u koje spadaju narandže i limun, posebno su bogati vitaminom C, kao i zelena paprika.

5. Zaštitite kosu od stresa

Vitamini B kompleksa nužni su za rast kose jer poboljšavaju cirkulaciju vlasišta i ublažavaju stresnu reakciju organizma.Veoma je bitno da se snabdete sa potpunim komplrksom B vitamina, uključujući biotin i folacin, jer hranjive materije ovog vitamina najbolje deluju kad se uzimaju zajedno.

6. Nahranite vašu kosu vitaminom E

Vitamin E je još jedan nutrijent potreban za rast kose jer podstiče cirkulaciju u vlasištu.Uzimajte ga kroz hranu ili ga nanosite direktno na vlasište. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja, semenke, bademi i kikiriki.

7. Dodajte vitamin A za sjaj

Vitamin A vraća kosi sjaj i vitalnost. Ovaj vitamin deluje na sintezu masnoća u folikulama i tako ubrzava rast vlasi. Kelj, tikvice i šargarepe su namirnice  koje obiluju ovim vitaminom.

8. Ubrzajte rast kose

Gvožđe podstiče cirkulaciju u vlasištu i tako ubrzava rast kose. Uvrstite u ishranu bademe, marelice, grožđice i spanać koji su bogati izvori gvožđa..

9. Pijte mnogo vode

Voda čini četvrtinu svake vlasi. Savetujemo vam da pijete najmanje  osam čaša vode dnevno. Najbolja je izvorska ili pročišćena voda.Takodje kupovna flaširana voda je mnogo boli i zdraviji izbor od vode iz česme. U spomenutu količinu uračunajte i čaj i sokove. Preporučujemo nezaslađene sokove od sveže ceđenog voća.

10. Pripazite na hormonalni balans

Žene u menopauzi proizvode manje ženskih hormona, što usporava obnovu kose.Namirnice poput soje i divljeg jama (dioscorea villosa) sadrže prirodan estrogen i često se koriste u prirodnim proizvodima za žene u menopauzi.

Ostavi komentar