dec
11
2015

Problemi sa rafinisanom fruktozom

Honey pouring from a bottle onto a wooden spoon isolated against white

Ne samo da je šećer primarni izvor suvišnih kalorija u SAD, već su nedavna istraživanja pokazala da ćelije raka bujaju od veštačke, rafinisane fruktoze, koja se dobija uglavnom od kukuruznog sirupa.
Pre nekoliko godina, istraživači Univerziteta Kalifornija iz Los Anđelesa otkrili su da ćelije tumora pankreasa koriste specifično fruktozu da se dele i reprodukuju, što je opovrglo ranija mišljenja da su svi šećeri isti.

Ćelije tumora koje su hranjene glukozom i frutozom koristile su ta dva šećera na dva različita načina, kažu istraživači.

Veoma bitno za obolele od raka

Njihova otkrića, koja su objavljena u časopisu Cancer Research, mogu da pomognu da se objasne ranija proučavanja koja su već povezala konzumiranje fruktoze sa rakom pankreasa, jednim od najsmrtonosnijih.

„Ova otkrića su pokazala da ćelije raka sjajno metabolišu veštačku fruktozu u cilju povećanja deobe“, napisali su 2010 dr Entoni Hini i kolege sa UCLA Džonson centra za rak.

„Ovo je veoma važno za obolele od raka, da li da konzumiraju fruktozu u ishrani i ukazuje da je bitno da se ograniči unos rafinisane fruktoze, ili da se inhibiraju procesi u organizmu u kojima posreduje fruktoza“, rekao je on.

Amerikanci konzumiraju fruktozu mnogo više od ostalih razvijenih zemalja – unose neverovatne količine uglavnom kukuruznog sirupa zasićenog fruktozom, koji predstavlja mešavinu fruktoze i glukoze i naširoko se koristi u slatkim gaziranim napicima, hlebu i drugim prerađenim namirnicama.

Nisu svi šećeri isti

I Američko udruženje za srce, na primer, tvrdi da suviše šećera bilo koje vrste ne samo da će vas ugojiti, već će povećati i rizik od srčanog i moždanog udara.

Nekoliko američkih država, uključujući Kaliforniju (poznatu po zakonima koji podržavaju zdraviju ishranu) razmatrale su da uvedu velike poreze na zašećerene napitke – ali su naišli na protivljenje interesnih grupa koje tvrde da su svi šećeri isti (tj. zašto se onda ne bi uveo porez i na voće, jer ono sadrži šećer?)

Međutim, istraživanje dr Hinija pokazalo je da, definitivno, nisu svi šećeri isti. Oni su dokazali da su se ćelije raka koristile fruktozom i da su naprosto bujale mnogo bržim tempom. „Važno je da se primeti da su metaboliizam glukoze i fruktoze sasvim drugačiji“, napisali su istraživači. A vođa istraživanja je dodao: „Ja mislim da ovo istraživanje ima veliki značaj za javnost. Nadamo se da će na federalnom nivou biti uložen napor da se smanji količina kukuruznog sirupa bogatog fruktozom u ishrani uopšte“.

Kukuruzni sirup zasićen rafinisanom fruktozom povezan je i sa nekim drugim oboljenjima:

– Dovodi do preterane proizvodnje ureičke kiseline, koja pogoršava podagru, (March 2012 Journal of Nutrition.)

– Pogoršava stanje nealkoholičarske „masne jetre“ prazneći zalihe ATP (adenozin-trifosfata), (Researchers at the Duke University in North Carolina)

– Pogoršava stanje obolelih bubrega, inhibirajući apsorpciju kalcijuma u crevima i dovodeći do manjka vitamina D (Journal of Nephrology)
NAPOMENA:
Fruktoza je voćni šećer, prirodni sastojak voća, ali ovde se govori o rafinisanoj fruktozi, dakle fruktozi dobijenoj veštačkim putem.

Ostavi komentar