feb
22
2016

Raštika ( raštan) – dalmatinsko blago

rastika

Raštika (rašćika, raštan, lisnati kelj, lat. – Brassica oleracea acephala, engl – borecole, kale) zeljasto je mediteransko povrće dostupno u sva godišnja doba. Zelene je boje, a ukus joj se može opisati kao slatko-gorkast. Iako se uzgaja još od davnina, naučnici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata.

Poreklo raštike je nepoznato, ali uzgajali su je još u doba faraona u starom Egiptu. Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je ljudi počeli saditi početkom četvrtog veka. U Dalmaciji je dugo bila najpopularnija kupusnjača. Danas se uzgaja u vrtovima u Dalmaciji – naročito Dalmatinskoj Zagori, na ostrvima i u Hercegovini, dok na kontinentu nije toliko prisutna.

Riznica nutrijenata

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je reč o količini vitamina A i kalcijuma. Osim vitamina A, raštika sadrži i sve vitamine iz B grupe i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je reč o kalcijumu. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vredna antioksidativna svojstva. Preporučuje se konzumiranje raštike svim osobama koje imaju problema s visokim krvnim pritiskom.

Raštika jača kosti. Zbog bogatstva kalcijuma, odlična je  zdrava alternativa za sve nezdrave i više nego štetne mlečne proizvode. Ova namirnica odlična je i za trudnice. Raštika je izvanredan izvor folne kiseline, važne na početku trudnoće. Folnu kiselinu telo ne može samo proizvesti, a bitna je za razvoj središnjeg nervnog sistema fetusa.

Raštika smanjuje rizik od bolesti srca. Bogata je vitaminom B6, koji snizuje razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Raštika poboljšava zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka važe kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike takođe je zdrav za oči. Ova kupusnjača odlično podnosi najekstremnije vremenske uslove- letnje visoke temperature ne mogu joj ništa, a ne smeta joj ni sneg zimi. Stoga se može prilično lako uzgajati. Iako je dostupna kroz celu godinu, najbolji ukus ima na vrhuncu sezone – tokom hladnih zimskih meseci.

Ostavi komentar