sep
29
2016

Razlozi zašto da ne ulazite obuveni u kuću

cipele

Ako se pitate da li bi trebalo da se izujete pred vratima ili da ulazite obuveni u kuću, imajte na umu da s obućom unosite razne bakterije i otrove. Evo nekih razloga koji će vam dati odgovor na pitanje da li da se izujete pred vratima.

Bakterije
Na obući unosite u kuću razne bakterije. Jedna studija koju su sproveli naučnici na Univerzitetu Arizona otkrilo je stvarnu sliku koja preovladava na đonovima vaših cipela – na samo jednom paru prosečnih cipela, pronašli su čak 421,000 jedinica bakterija! Među njima je bila Ešerihija koli, koja uzrokuje crevne i urinarne infekcije, meningitis i proliv. Pronašli su i bakteriju Klebsiella pneumoniae, koja je čest uzrok infekcije krvi. Čak na 96 odsto ispitanih cipela utvrđeno je da su na sebi imale bakterije iz izmeta!

„Naša studija je takođe pokazala da bakterije mogu da se zadrže na cipelama i nakon velikih udaljenosti i mnogo vremena nakon što su kontaminirane“, objasnio je mikrobiolog prof dr Čarls Gerba.

Prljavština
Pored raznih bakterija i otrova, na obući unosimo blato, prašinu i prljavštinu. To znači da ćemo morati da potrošimo više vremena i novca na čišćenje.

Otrovi
Jedno istraživanje sprovedeno od strane “Environmental Science & Technology” otkrilo je da na obući unesemo u kuću razne otrove, među kojima se nalaze i neki veoma štetni pesticidi, a jedna druga studija pokazala je da je 98 odsto olovne prašine u kući, koja je takođe veoma štetna, dolazi preko obuće.

Stopala vole da su slobodna
Osim ako ne nosite specijalne cipele za podršku, koje se nose usled nekog nedostatka, vaša stopala će sigurno imati bolju cirkulaciju nego kada su zarobljena u cipelama ili patikama.

Ostavi komentar