jul
21
2015

Sad je vreme za zelenu terapiju

cvece-prolece-priroda
Ako radite u zatvorenom prostoru, ili ste mesecima spremali ispite, bilo koji da je razlog zbog kojeg ne provodite vreme u prirodi, pročitajte ovaj tekst i shvatićete da morate nešto da promenite.

Boravkom u prirodi, pre svega na Suncu, snabdevate vaš organizam vitaminom D, koji je vrlo važan za zdrav imunitet. Manjak vitamina D povezan je sa osteoporozom, rakom i Alchajmerovom bolešću.

Boravak na suncu smanjuje rizik od dijabetesa, autoimunih bolesti, multiple skleroze i srčanih bolesti.

Boravak u prirodi će vas sačuvati od takozvanog „kompjuterskog“ vida, koji podrazumeva problem s očima koji nastaje usled prekomernog gledanja u ekrane elektornskih uređaja. Simptomi su zamagljen vid, dvostruke slike, crvene i suve oči, iritacije, glavobolja, bol u vratu i leđima. Boravak u prirodi može sprečiti i ublažiti sve ove simptome.

Bolje ćete spavati ako šetate zelenim predelima i udišete čist vazduh. Osobe koje provode mnogo vremena u zatvorenom prostoru, mogu da poremete svoj unutrašnji biološki sat i da zbog toga lošije spavaju.

Priroda neverovatno deluje na mentalno zdravlje. Istraživanje u Eseksu je pokazalo da boravak u prirodi smanjuje depresiju kod čak 71 odsto ispitanika.

Zelena boja, mir koji u prirodi vlada, cvrkut ptica, nas smiruje i oslobađa stresa. Samo 20 minuta dnevno boravka na čistom vazduhu podiže motivaciju i energiju i čini ljude otpornijim na mentalne probleme.

Ostavi komentar