feb
05
2017

Saveti dr Šulca: Kako održati zdravu trudnoću?!

1427734412825

Pitanje:

Dragi dr Šulc,

Moja snajka je trudna sa svojim drugim detetom. Zamalo je umrla u prvoj trudnoći i ja sam zabrinut zbog ove druge trudnoće. Imala je preeklampsiju i morali su poroditi dete 9 nedelja ranije putem carskog reza. Šta bi ti preporučio da joj pomogne da prežive kroz ovu trudnoću?

      Star A.

 Odgovor: 

Dragi Star,

Samo da svako razume, prosečna trudnoća traje oko 280 dana ili 40 nedelja ili malo više od 9 meseci. Za medicinske svrhe to je obično podeljeno u tri dela pod nazivom tromesečja – tri meseca svaki. Tokom trećeg (zadnjeg) tromesečja, neke žene imaju komplikacije i razviju ozbiljne, a ponekad i po život opasne telesne probleme kao što su preeklampsija, koja često podrazumeva hipertenziju (visok krvni pritisak), edem (oteklina od zadržavanja vode) i zastoj bubrega. To može napredovati do (eklampsije) koja je konvulzivni napad, kome, a ponekad, čak i smrt. Eklampsija je retka, ali preeklampsija je postala sve češća i bolnice je vole. To je ogromna zarada za njih ako morate biti hospitalizovani u poslednjem mesecu trudnoće, ili oni imaju još jedan izgovor za obavljanje skupog carskim rezom, ili oboje, bolničko lečenje i hirurško uklanjanje beba. Opet, to je ogroman način zarade za njih, ali ne i lepo iskustvo za mamu da dočeka svoju novu bebu, da ne pominjemo da je i opasno.

Prevencija preeklampsije je vrlo prosta, to je samo običan zdrav razum, kao i uvek, lečiti se od nje malo je teže. Pa da vam objasnim:

Moja praksa je bila u glavnom gradu anoreksije i bulimije na svetu, Holivudu, gde su moji tipični modeli i glumice bili pacijenti koji su gladovali rutinski i uvek su mislili da teže 5 kg previše bez obzira na to koliko mršavi oni zapravo jesu. I moji modeli za kupaće kostime, mogli su biti na plakatu za decu koja gladuju u afričkim zemljama. Ako i kada bi ostale trudne, one (kao i većina žena danas) su to smatrale dozvolom ili izlikom da se ugoje i jedu sve (kiseli krastavci i sladoled), te u bilo kojoj količini. To je jedno vreme u našem civilizovanom društvu u kojem je navodno prihvatljivo za žene da jedu puno hrane (i udebljaju se) jer sad „jedu za dvoje“. Taj stav neznanja dovodi mnoge trudnice i njihove bebe, u puno problema i često u preeklampsiju. Za mnoge žene, to je ujedno i početak dodavanja 10 do 15 kilograma masti u svoje telo koje se nikada neće rešiti i koje će nositi ostatak svog života, na svoj užas i na užas svog muža. Mnoge žene ne izgledaju više isto nakon trudnoće.

Nekada sam svojim trudnim pacijentkinjama držao vrlo stroge razgovore oko pametne ishrane tokom prva dva tromesečja trudnoće, tako da one ne bi bile u paklu, i da bi bile u stanju da dišu tokom poslednjeg tromesečja. Ne mogu vam reći koliko mojih pacijentkinja će dobiti deset i više kilograma u samo prvom tromesečju i hvaliti mi se kako se trudnoća „vidi“ samo da bi im objasnio da je njihova „beba“ još uvek samo veličine pasulja, iako im je stomak veličine lubenice . Krajnja linija je ovo: Svaki dodatni kilogram koji ste dobili u prvom ili drugom tromesečju, vratiće se i proganjati vas u trećem tromesečju.

To je zato što, kad je dete (fetus) sada gotovo potpuno naraslo, a još uvek unutar vas, vi ćete se osećati puni i preteški, ali ako ste dobili 5,10, 15 kilograma osećaćete se kao punjena svinja, imati probleme sa disanjem, ako ne i hodanjem, a može završiti i više vrsta fizičkih problema, čak i preeklampsijom, što može biti opasno za vas i vaše dete i možete oboje završiti u bolnici.

ZAPAMTITE, dobar dobitak na težini tokom prvog tromesečja (prva tri meseca) je samo od 0,5 kilograma do 2,5 kilograma. Za celu trudnoću tipično zdravo debljanje je između 12,5kilograma i 15 kilograma. 17 kilograma je apsolutni maksimum. (U mojoj klinici bih pokušao ga zadržati do 12,5 kilograma.) Mnoge žene tu težinu dobiju u prvom tromesečju, a onda imaju puno problema tokom poslednjeg tromesečja.

Velika većina pacijentkinja koje su slušale moje savete, jele zdravo, i ostale u dobroj fizičkoj kondiciji, nastavile vežbati i protezati se i ostale na nogama i nastavile raditi sve do porođaja, imaju mnogo lakše trudnoće, vrlo zdravo treće tromesečje, vrlo lake porođajne trudove u odnosu na one žene koje su nekontrolisano jele, dobile previše na težini i prestale sa vežbanjem, istezanjem i radom.

Dakle, lek za preeklampsiju je prevencija i ne dobiti previše na težini, i ne ispasti iz forme na prvom mestu. U stvari, ja činim da moje pacijentkinje moraju „zaraditi svoje trudnoće“, s preliminarnim čišćenjem, detoksikacijom, jačajući zdravlje i postajući stvarno zdrave i u dobroj formi, na prvom mestu! Onda im kažem da imaju moj blagoslov da mogu da zatrudne. I svaka žena čita o onima koje su imale probleme pokušavajući da zatrudne, očistiti se, biti u boljoj formi i boljeg zdravlja, uzimaju 2 pune kapaljke mojeg ženskog tonika tri puta dnevno, a za tri meseca ili manje (i uz malo pomoći od svog muškarca) , verovatno će biti trudne, bez obzira na to što je vaš lekar rekao. To je delovalo za 98% od mojih pacijenata, čak i nakon brojnih pobačaja, brojni pobačaja koji su ostavili ožiljke na materici, čak i nakon decenije na pilulama za kontrolu rađanja i brojnih neuspelih tretmana medicinski potpomognute oplodnje. Postanite stvarno zdravi pa ćete postati stvarno plodni. A, za svaku ženu koja je stvarno ozbiljna u nameri da zatrudni, uz Ženski tonik i program zdravog načina života predlažemo moj 30-dnevni detoks program da postane jako plodna.

Nažalost, u mojoj klinici, i u životu, ne ide uvek sve na taj način, što znači mogućnost za ženu da bude stvarno zdrava, čista i jaka pre trudnoće. No, to nije nikakav problem. Ako žena otkrije da je trudna, a nije u dobroj formi, nije prekasno učiniti fizičku, emocionalnu i duhovnu transformaciju. U stvari, to može biti odličan način da se zbliži s novom bebom, dok je još uvek deo vas, možete doći i do zdravlja zajedno.

Žene koje su već trudne trebaju promeniti svoj program ishrane i jesti jako zdravo. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema trebali bi se s njima odmah pozabaviti i mogu koristiti sve moje biljne formule, i učiniti sve sa mojim 5-dnevnim detoks programom tokom trudnoće. Dovoljno je učiniti stvari s malo manjim intenzitetom i koristiti svoju dobru procenu i zdrav razum. Bolje je da se očistite, budete zdravi i jaki tokom trudnoće, nego pokušati stvoriti živo biće unutar slabog, zagađenog tela i tela koje nije u formi.

To je rečeno, sad, šta ćemo uraditi ako ste već trudni, imali istoriju pobačaja, problematičnu trudnoću ili preeklampsije i ako ste prevelike težine i van forme i toksični? Pa, treba se odmah baciti na posao da se očistite i da budete zdravi i jaki.

Prvo, normalizirajte svoju težinu. Ako imate prekomernu težinu, stavite se na smanjeni kalorijski program ishrane za mršavljenje. Verujte mi, vaša beba može da živi bez vaše masti. Počnite koristiti Super Obrok dva puta dnevno, tako ćete dobiti dovoljno hranjivih materija, a ne masti, za vas i vaše dete. Počnite sa sokovima sa organskim voćem i povrćem, i počnite da jedete manje masnoće i više kvalitetne hrane. Dalje, morate početi vežbati puno, koliko god je to moguće, raditi „sigurne za trudnoću“ vežbe, a takođe se pridružiti prenatalnom kursu fleksibilnosti i postati fleksibilni i u velikoj fizičkoj formi.

Ako ste imali pobačaj, počnite koristiti moj Ženski tonik odmah, 2 pune kapaljke tri puta dnevno za vreme cele trudnoće.

Zatim napravite moj 5-dnevni detoks creva, a sledeći mesec moj 5-dnevni detoks jetre, a sledeći mesec moj 5-dnevni detoks bubrega, i tako se očistite.

To je u suštini moj 30-dnevni detoks program, ali ja samo želim da ga rasporedite tokom 90 dana, ili celo tromesečju, čak i više od 120 dana, ako je potrebno. To neće naškoditi vama ili vašem detetu. Dovoljno je koristiti svoj zdrav razum i može se odstupiti po malo u svemu. Smanjite doze, ako se osećate jako loše, ili osećate da su količine previše ekstremne za vas.

Preeklampsija se može potpuno izbeći i potpuno sprečiti dobrim, zdravim životom i uz zdrav razum. Želeo bi da smo bili u mogućnosti poboljšati zdravlje vaše snajke pre nego što je zatrudnela, ali sada za to nema vremena pa pređimo na posao da i ona i vaš sledeći unuk budu zaista zdravi i srećni.

       Dr Šulc

P.S.: Imam stotine fotografija u mojoj kancelariji – fotografije beba koje su rodile žene kojima je njihov lekar ili ginekolog rekao da one nikada neće moći imati dece, neke zbog bolesti, a druge zbog ožiljaka, pobačaja, hormonalnih problema, neplodnosti, i drugi su im rekli da su samo prestare i da je već počela menopauza, a sve one postale su majke zdrave dece zbog ovih saveta. Mnoge od njih nazivaju svoju decu „Čudesne bebe formule Super Obrok“.

Ostavi komentar