jun
23
2016

Saveti za uspavljivanje deteta

spavanjeć

Strah od samostalnog spavanja je uobičajena pojava među malom decom. Ona imaju vrlo razvijenu maštu i mogu biti jako uplašeni i nervozni zbog samostalnog spavanja.

Bitno je napomenuti da dete treba što je duže moguće da spava zajedno sa roditeljima .Ovo jeste prilično važno zato što mu spavanje sa roditeljima razvija osećaj sigurnosti i podstiče pravilan emotivni i mentalni razvoj. Dete je stvoreno da bude što duže blisko prisno sa svojom majkom.Ipak, kada vaše dete dođe u određenu dob, potrebno ga je naučiti da spava samo.

Ovde je nekoliko saveta koji će pomoći vašim najmlađima da spavaju sami.

1. Planirajte unapred

Nemojte odjednom staviti vaše dete da spava samo. Trebali biste to isplanirati i smisliti način kako tu akciju provesti u delo. Prvi korak je da im omogućite da zaspe sami, čak i kada oni spavaju s vama. Zatim, neka preko dana spavaju sami u sobi. Kada se upoznaju sa svojom sobom, lakše će spavati sami preko noći.

2. Osigurajte sigurnost

Ostaviti vaše dete da spava samo ne znači da biste trebali izbegavati pružati im svoju prisutnost. Oni trebaju osećati da ste vi blizu njih, kad god im nešto zatreba. Možete pokušati s posetom od deset minuta. Recite im da ćete doći svakih 10 minuta u sobu dok oni spavaju.

3. Provedite vreme u mraku

Ako se vaše dete boji mraka, provođenje vremena u tami je jedini način da se reši tog straha. Ugasite svetla i provedite neko

4. „Laku noć“ rutina

Posle pranje zuba, izgovaranje: „Laku noć“ ili čitanje priče za laku noć učinit će njihovo spavanje ugodnim, umesto zastrašujućeg sna. Nakon toga, pomoći ćete detetu da shvati kako je spavanje deo svačije dnevne rutine

5. Uklonite smetnje

Pobrinite se da uklonite bilo kakve zvukove, svetla i slično, što bi moglo ometati dečji san i odvraćati mu pažnju.

6. Neka spava samo

Najčešća greška koju čine roditelji je da odvedu dete na spavanje, zaspe s njim, te ih ostave tokom noći, kada dete duboko spava. To nikada neće osigurati siguran san deteta. Dopustite im da samo zaspi.

Ostavi komentar