apr
24
2016

Simptomi manjka tečnosti

voda2

Ako ste u vreme visokih temperatura razdražljivi i mori vas glad za slatkim, razmislite unosite li dovoljne količine tečnosti u organizam. Jer navedeni simptomi, koje ćete verovatno pripisati nekom drugom uzroku, u suštini su znak dehidriranog organizma koji vas pokušava upozoriti da je krajnje vreme da posegnete za tečnošću.

A koliko je piti pitanje je koje je aktuelno cele godine, ne samo leti, kada su nam različite čaše i boce stalno pri ruci. Koliko je premalo, a koliko previše, kada piti i šta piti? Na pitanje šta piti, odgovor je jednostavan – običnu vodu.

Iako se većina stručnjaka slaže da je optimalno uneti oko 2 litre tečnosti dnevno (bez hrane), taj se iznos leti i povećava. Poslednje procene sugerišu da bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara u toplim danima. Za žeđ već znate, ona je najpoznatiji telesni alarm kod gubitka tečnosti.Kojim vas još signalima telo opominje da mu je potrebno više?

12 simptoma dehidratacije

Žeđ, najpoznatiji simptom, javlja se kad je “kriza” već počela.Postoje i drugi simptomi koji vas nastoje upozoriti na nju:

-glavobolja i vrtoglavica
-umor
-promene raspoloženja
-grčevi u mišićima
-trnci
-bol u leđima i zglobovima
-zatvor
-nemogućnost koncentracije
-suva, ispucala koža i naglašene bore
-tamna boja urina
-neugodan zadah
-želja za slatkim.

Kako gubite tečnost?

Hrana koju unosite u organizam pokriva svega petinu dnevnih potreba za tečnošću, ostalo je potrebno uneti pićima, najbolje običnom vodom. Tečnost tokom dana izbacujete mokrenjem, stolicom, znojenjem, ali i – disanjem. Mokrenjem se gubi u proseku oko 1.5 litara vode, a samo znojenje i disanje troše dodatnu litru. Ne unosite li minimalno 2 litre tečnosti, organizam je trajno u stanju dehidratacije, koja ga iscrpljuje, što dugoročno dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Proverite boju mokraće

Pijete li dovoljno telnosti, možete proveriti i uz pomoć mokraće – učestalosti koliko mokrite i kakve boje je vaša mokraća. Normalan broj mokrenja u jednom danu kreće se između 6-8, pa je ređi odlazak u toalet takođe znak da vam treba više tekućine. Boja mokraće u slučaju dehidratacije je tamna (poput boje meda) i koncentrirana. Kod dovoljnog unosa tečnosti, mokraća je svetlo žute boje, gotovo prozirna.

Opasnosti dehidratacije – najugroženija deca, bolesnici i stariji

Budući da je voda potrebna za rad metabolizma, cirkulaciju, regulaciju temperature, izlučivanje toksina i otpada, njen manjak u organizmu stvara dugoročne posledice. Stručnjaci širom sveta, posvećeni analizi prehrambenih navika dece, došli su do zabrinjavajućih podataka. Nedavna američka studija, sprovedena na uglednom univerzitetu Harvard, pokazala je da je više od 50 posto dece dehidrirano. Dečaci su bili u lošijem stanju nego devojčice.

Prethodne studije alarmirale su javnost s podacima da u Americi čak jedna četvrtina dece uopšte ne pije vodu, nego uglavnom zaslađene i opasne, gazirane sokove. Posmatrali su populaciju od 2 do 17 godina. Deca inače nemaju dovoljno razvijen mehanizam žeđi, stoga je nužno da ih često nutkate tečnošću, pri čemu se domaći i sveže ceđeni sokovi i voda nameću kao pravi izbor.

Povećan i češći unos tečnosti obaveza je i za starije osobe i  prilikom bolesti (naročito kod želudačnih tegoba praćenih povraćanjem i prolivom), kako bi se sprečilo daljnje, opasno iscrpljivanje organizma.

Voda traži još vode

Mnogi su svesni da ne piju dovoljno tečnosti, ali ne mogu se naterati popiti čašu vode, jer ne osećaju da su žedni. Dobra je vest da voda, uz brojne druge uticaje na organizam, ima i sposobnost podsticati – žeđ. Zato, što više pijete, telo će tražiti još više tečnosti.

Ostavi komentar