maj
19
2017

Sirovi veganski sos od ginka

Ginko je jedna od najstarijih vrsta stabala na svetu. Mogu živeti i napredovati hiljadama godinama, te su vrlo otporni na sve bolesti. Njihovo lišće je oblikovano poput lepeza, i pri bližem posmatranju izgledaju kao dve polovine moždanog korteksa pa na osnovu i samog izgleda možemo zaključiti da je koristan za mozak. Listovi i orah (plod) su jestivi. List za upotrebu je najbolje brati u jesen kada počinje da žuti, jer su tada terapeutska dejstva najjača.

TERAPEUTSKE UPOTREBE

Lišće ginka se koristi u terapeutske svrhe da poboljša cirkulaciju u mozgu, poboljša pamćenje i kognitivnu funkciju. Poboljšavajući cirkulaciju u mozgu, pomaže i kod glavobolje i umora. Takođe podstiče zdravlje očiju, poboljšavajući protok krvi u oči. Ovo je savršena biljka za pomoć kod učenja.

Ne samo da  ginko poboljšava cirkulaciju u mozgu, već i u ostatku tela, takođe. Lagano razređuje  krv, pojačavajući njen protok u ekstremitete. To ga čini i dobro poznatim pojačivačem libida.

KAKO GA UZIMATI

Ginko se često koristi u komercijalnim energetskim  pićima, koja su obično puna kofeina i šećera. Ne znamo za vas, ali je bolje koristiti sveži sos umesto limenke tog smeća! Drugi lep način da se uzima ginko je da se lišće potopi u vreloj vodi i uzima kao čaj.

Gde pronaći drvo ginka? Ako dobro gledate, pronaći ćete ga u vašem komšiluku. Gledajte da lišće berete dalje od većih saobraćajnica.

SOS OD GINKA

Sirov – bez mleka

(za teglu od 500 ml)

  • 2 šolje sveže ubranih listova ginka, ukloniti peteljke
  • 1 kašika bele miso paste od organske soje
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 1 kašika nerafinisane morske soli
  • 1 šolja sirovih indijskih oraha
  • ½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA:

  1. Ubaci ginko, nutritivni kvasac, miso, so i indijske orahe u procesor hrane, neka lišće bude na dnu.
  2. Brzo ulijte maslinovo ulje kroz otvor dok uređaj još radi. Pustiti da procesor hrane radi dok se sve ne sjedini, ali da bude još malo hrskavo.
  3. Ulijte u teglu od 500 ml, dodajte još malo maslinovog ulja na vrh da prekrije sos.
  4. Na čvrstoj površini lagano protresite teglu da izađu mehurići vazduha, poklopite i čuvajte u frižideru.

Izvor

Ostavi komentar