sep
07
2015

Slobodno navalite na ljutu hranu

cayenne-pepper-for-ibs-and-indig
Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžuju svoj životni vek, već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde naučnici.

„Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja ljute hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Višegodišnje posmatranje navika oko 500.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele (biljem) začinjenu i ljutu hranu živele duže, te ređe obolevale od smrtnih bolesti.

„Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje“, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i Univerziteta Oksford i Harvard.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. […] Izvor: Slobodno navalite na ljutu hranu […]

Ostavi komentar