mar
12
2016

Šta je petni trn (plantarni fascitis) ?

petni_trn_lecenje1

Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem delu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda. Kalcifikat pritiska meko tkivo i uzrokuje bol u peti čiji intenzitet varira u zavisnosti od faze bolesti.

Bolovi u peti kod odraslih

Sudeći po statističkim podacima, petni trn se češće javlja kod žena i gojaznih ljudi, te kod osoba čiji posao zahteva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada neretko pogađa i sportiste. Posebnom riziku izložene su osobe čiji su mišići potkolenice skraćene,a Ahilova tetiva nefleksibilna,mada ovo bolno stanje mogu uzrokovati i ravna stopala kao i visok ris.

Petni trn simptomi bolesti

Bolest petni trn razlikuje 3 faze: akutnu, subakutnu i hroničnu fazu. U akutnom stadijumu bol u peti je najintenzivniji, i obično se javlja naglo, pa osnovnu terapiju predstavljaju hladne obloge i mirovanje.

Subakutnu fazu karakteriše bol u peti prilikom hodanja uz nešto manji intenzitet koji je prisutan i nakon dužeg stajanja, ili kada se posle dužeg sedenja naprave prvi koraci, ali i ujutru, po ustajanju.

Hronični oblik bolesti razvija se postepeno, kao rezultat neadekvatne terapije ili potpunog izostanka lečenja a prepoznaje se i po bolovima u peti tokom hodanja, čiji se intenzitet ne smanjuje tokom dana.

Terapija Plantalnog Fascitisa

Na petni trn ukazuju specifični bolovi na pritisak, pri kretanju i istezanju,koju specijalista potvrđuje na osnovu RTG snimka. Međutim, bol u peti ne mora uvek biti povezan sa petnim trnom: postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove,kao što je i izrazito bolni plantarni fascitis bez kalcifikata. Kod oba slučaja preporučuje se fizioterapija i nošenje specijalnih uložaka, pomažu i hladne obloge i obloge na bazi crne rotkve, šargarepe, kupusa i crnog luka.

Lečenje petnog trna lekovitim biljem

Crna rotkva

Narendati crnu rotkvu, priviti je na petu kao oblogu i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru isprati toplom vodom. Ponavljati postupak najmanje sedam dana

Šargarepa ublažava bol u peti

Narendati manju šargarepu na sitno rende, staviti je na celofan, priviti na bolnu petu i ostaviti da deluje tokom noći. Ponavljati postupak najmanje 10 dana.

So

Za petni trn se delotvorno pokazala i sol. Zagrejati u rerni ili tiganju šaku soli, pa sipati u platnenu vrećicu,priviti na bolno mesto i ostaviti da deluje sve dok se ne ohladi. PonavIjati deset dana

Krompir smanjuje boleve u peti

Narendati krompir sa Ijuskom,naneti ga na pamučnu krpu i priviti na bolno mesto. Preko toga obmotati celofan da tečnost ne bi iscurila. Ostaviti da deluje tokom noći, a ujutru isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje nedelju dana.

Bokvica leči petni trn

Na bolno mesto priviti tek ubran list bokvice, okrenut na naličje. Kada se osuši, staviti novi. Nakon nekoliko dana, trebalo bi da dođe doznatnog poboljšanja i smanjenja bolova.

Kupus i med

Na manji list kupusa sipati kašičicu meda,priviti na bolno mesto, učvrstiti zavojem i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru
isprati mlakom vodom. Ponavljati tri dana.

Med, jod i morska so

Pomešati kašiku meda sa 50 ml joda i kašičicom morske soli. Petinu mešavine naneti na pamučnu tkaninu i priviti na bolno mesto. Preko toga staviti foliju i uviti zavojem, pa ostaviti da deluje tokom noći. Ujutru hodati sa oblogom 15-20 minuta,pa je skinuti, a ostatak mešavine iskoristiti u naredna četiri dana.

Crni luk,kupus i integralno bračno

Samleti manju glavicu crnog luka i dva lista kupusa, pa dodati tri-četiri kašičice integralnog brašna. Mešavinu u debljem sloju naneti na pamučnu krpu, priviti na bolno mesto,umotati folijom i zavojem te ostaviti da deluje tokom noći.Tretman traje nedelju dana.

Ostavi komentar