apr
17
2016

Šta kada dete odbija hranu i kako privoletu decu da jedu zdravo?

dh

Moje dete neće ništa da jede, ima li razloga za zabrinutost? Ukoliko i vi imate ovaj problem, pročitajte savete Elizabet Voles Smit, američkog stručnjaka za ishranu. Gotovo svako dete bar jednom uđe u fazu kada šta god da mu ponudite da jede, dobijete odgovor – fuj! Roditelji su upravo zbog toga često zabrinuti, međutim, neopravdano. Pravi test za utvrđivanje toga da li dete dovoljno jede jeste da li ono raste i razvija se normalno.

Ukoliko vaš mališan raste u visinu i njegova kilaža raste, nema razloga za uzbunu. Iako količina hrane koju dete jede može da varira iz nedelje u nedelju, većina dece jede dovoljno da zadovolji zahteve rasta tokom meseci i godina.

Iako svakodnevna borba roditelja da primole decu da jedu može biti naporna, većina njih zapravo sebi nabija pritisak i zabrinutost. Kao roditelj imate samo tri prave odgovornosti kada je ishrana vašeg deteta u pitanju, a to su:

1. Svaki obrok mora da sadrži hranljive namirnice.

2. Podesiti dređeno vreme za svaki obrok.

3. Izbegavajte stresne situacije za vreme obroka.

To je otprilike sve što je na roditeljima da urade kada je u pitanju ishrana dece. Sve ostalo, kao što je koliko i šta jesti je već do deteta.Terati decu da pojedu sve sa tanjira, kao i ubeđivati ih da probaju nešto novo, stvara određenu vrstu pritiska na dete. Konstantne svađe oko hrane mogu da stvore dugoročne probleme u ishrani kod dece.

Ukoliko sumnjate da vaše dete ne unosi raznovrsnu hranu, pokušajte da zapisujete šta tačno jede tokom četiri dana (uključujući i jedan dan vikenda). Možda ćete uvideti da je zapravo detetova ishrana raznovrsnija nego što ste vi mislili. Ukoliko ste ipak i dalje zabrinuti, pokušajte da razgovarate sa pedijatrom.

Čak i ako vaše dete nedeljama nije okusilo zelenu ili crvenu hranu, ne znači da nikad neće. Ukusi se kod dece menjaju vremenom i ono što možda dete nije volelo ranije, vrlo lako u budućnosti može postati njegova omiljena hrana. Samo ne odustajte – deci je često potrebno više vremena i iskustva sa novom hranom pre nego što steknu samopouzdanje da probaju nešto novo.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih ideja kako da privolite najmlađe da zavole brokoli, spanać i ostale njima omražene namirnice.

1. Budite primer

Najbolji način da naučite decu da jedu ono što je zdravo je i da sami jedete istu hranu. Ako se povrće ne nalazi na vašem tanjiru, ne možete od njih očekivati da će bez problema jesti ono što ne vole.

2. Učinite hranu zabavnom

Deca vole igre, pa ako se na tanjiru nalazi dinosaurus koji jede maleno drveće od brokule ona će im sigurno postati zanimljivija. Povezivanje zdrave hrane sa zabavnim stvarima koje deca vole pretvori će obrok u zabavnu igru i olakšati vam posao.

3. Uključite ih u pripremu

Ako mališani budu učestvovali u pripremi jela koje će kasnije jesti sigurno je da će im ono biti zanimljivije. Odvedite ih na pijacu ili u market i pustite im da odaberu par stvari koje ćete pripremiti za ručak. Ako imate mogućnosti, s njjima možete i saditi povrće i naučiti ih da cene plodove svog rada.

4. Uvedite „pravilo jednog zalogaja“

Istraživanja su pokazala da deca koja ne žele jesti određeno jelo promene mišljenje 8 od 10 puta nakon što su probali jedan zalogaj. Veliki broj roditelja je imao uspeh da „pravilom jednog zalogaja“ koje zahtjeva od dece da pobaju barem jedan zalogaj jela.

5. Ne terajte ih da sve pojedu

Jedna od najvećih zabluda roditelja je da ako teraju decu da pojedu na silu neku hranu je da će deca s vremenom početi sama jesti to a u stvari dobivaju suprotni učinak. Kažnjavanje i svađe će jelo pretvoriti u negativno iskustvo, a deca će naučiti da hranu povezuju sa negativnim osjećajima.

6. Ponudite hranu različite boje

Deca vole šarenu hranu. Udovoljite im dodavanjem više različitog povrća na njihov tanjir. Iako odrasli vole mešati ukuse, mlađi su skloniji odvajanju ukusa. Probajte napraviti nekoliko različitog povrća umesto da napravite jedan veliki đuveč.

7. Budite uporni

Neka deca su teža od druge i samim tim zahtevaju više truda i strpljenja. Važno je da znate da navike koje razviju kada su mali će ostati s njima i kada odrastu. Nastavite biti dobar primer, pravite zabavnu hranu i zadržite pozitivnu atmosferu za stolom. Omogućite im da pomognu u kuhinji i držite se „pravila jednog zalogaja“.

Ostavi komentar