sep
28
2016

Šta ne treba da radite pre posla

posao1

Jutro kad idemo na posao može da bude baš naporno. Međutim, možemo ga učiniti lakšim ako promenimo nekoliko jutarnjih navika, a evo kojih…

Ne odlažite alarm

Ponekad nam je stvarno teško da ustanemo, ali nam odlaganje alarma ne čini stvari lakšim, nego težim. Prvo, nakon nekoliko dodatnih minuta spavanja obično se osećamo još pospanije. Drugo, to odlaganje može dovesti do toga da zakasnimo, ili da jurimo na posao, što nije dobro. Dve stvari mogu da pomognu. Jedna je da idemo na spavanje malo ranije,što je najzdravije i nešto najbolje što možemo da učinimo za naš organizam. Druga je da držimo telefon ili sat malo dalje od kreveta, tako da moramo da ustanemo da bismo ga isključili.

Ne proveravajte imejlove (ili društvene mreže) dok ne stignete na posao

Dan vam je tek počeo, pa zašto biste se uznemiravali odgovarajući na poštu pre nego što stignete u kancelariju? Mnogi počinju da odgovaraju ne mejlove još pre nego što ustanu iz kreveta, a to je negativan početak dana, smatraju neki psiholozi. Isto tako, ako odgovaramo na poruke polubudni, veća je verovatnoća da ćemo napraviti neku grešku.

Ne tuširajte se toplom vodom

Topao tuš kaže našim mišićima da je vreme za opuštanje. Pritisak blago opada, puls se usporava, pa može da se desi da se osetimo još umornije. Rešenje? Istuširajte se hladnom vodom ili na granici hladnog, što hladnije to bolje. Najzdravije jeste da primenite metodu naizmeničnog toplo-hladnog tuširanja koje će vam obezbediti energičan , vitalan i zdrav početak dana.

Ne birajte garderobu ujutru.

Jutro je dovoljno haotično, a preturanje po ormanima da nađete odgovarajuću garderobu još će povećati haos. Rešenje? Odaberite i isprobajte garderobu za posao uveče, i ostavite je spremnu nadohvat ruke.

Ne doručkujte rafinisane ugljene hidrate.

Istraživanja pokazuju da ako ujutru jedemo šećer, ili kifle, beli hleb i sl, brzo ogladnimo, pa je veća verovatnoća da ćemo tokom dana jesti džank hranu. Bolje je pojesti obrok bogat biljnim proteinima  npr. kašu od integralnih žitarica i voća ili integralni hleb…

Krenite na posao na vreme.

Nije dobro da izađemo iz kuće tako da stižemo na posao u sekundu. Svako zna koliko mu vremena treba, pa može da pođe malo ranije. Najzdravije je ,ako je moguće, deo puta do posla ili celu deonicu da pređete peške. Na taj način će jutro proteći glatkije, a vi ćete se osećati opuštenije i zdravije.Jutarnja šetnja jeste vrlo zdrava opcija.

Ostavi komentar