maj
28
2017

Šta prija, a šta škodi zubima?

Prema rezultatima anketa  čak 35% stanovnika Srbije ide kod zubara tek kada ih zaboli zub. Ponekad, kada zub zaboli, već bude prekasno. Nažalost, tada je jedino rešenje vađenje. Bije nas glas da smo krezuba nacija. Istini za volju, malobrojni su oni koji bez straha sedaju na zubarsku stolicu. Stanje bi sigurno bilo bolje da su i higijenske navike na višem nivou. Ali ni higijena usta i zuba nam nije na zavidnom nivou, a o značaju ishrane po pitanju ove stvari verujem da se i ne razmišlja.
Da su slatkiši pogubni za zdravlje zuba, znaju već i deca. Ali ono što bi roditelji trebali da znaju je to da su podjednako štetni i svi slatki napici poput mleka, čaja ili soka.

Gazirani napici su posebno štetni jer direktno oštećuju zubnu gleđ. Zastrašujuće je videti decu predškolskog uzrasta sa potpuno uništenim mlečnim zubićima! Ima čak takvih slučajeva kada pojedinci  žednoj deci usred noći daju sok!

Dakle, pored redovne higijene, ne bi trebalo zaboraviti i na značaj pravilne ishrane. Ishrana bi trebala da obezbedi nekoliko važnih vitamina i minerala a to su: kalcijum, fosfor, fluor, vitamini A, D, C, i vitamini B kompleksa.
I u ovom slučaju važi pravilo da treba jesti hranu koja je što manje prerađena. To znači da prednost treba dati integralnim žitaricama i proizvodima od integralnog brašna. Namirnice od belog brašna sadrže veću količinu skroba koji se lepi i dugo zadržava na zubima. Posebno je štetna kombinacija skroba i šećera.
Sirovo voće i povrće je neophodno, jer prilikom žvakanja čisti zube i masira desni, što doprinosi njihovoj boljoj prokrvljenosti. Osim toga, ono snabdeva organizam vitaminima i mineralima, pre svega vitaminom C, neophodnim za zdravlje desni.
Ako želite da sprečite paradontozu bacite se na sirovo voće i povrće! Jabuke, kruške, šargarepu, celer, brokoli, bundevu, kupus… Zeleno lisnato povrće pored kalcijuma sadrži i hlorofil koji čisti zube i osvežava dah. Dobar izbor je i jezgrasto voće.
Ukoliko imate mogućnosti, doručkujte kod kuće kako biste mogli da operete zube nakon jela. Često grickanje između obroka negativno će se odraziti ne samo na vašu liniju, već i na zdravlje zuba. Mislite o ovome kada konzumirate zaslađene, kisele i gazirane napitke.
Lepi i zdravi zubi jesu ukras lica, ali i više od toga. Oni su preduslov dobrog zdravlja. Ukoliko vodite računa o njima, vaši organi za varenje, srce, zglobovi i bubrezi sigurno će vam biti zahvalni.

Slavica Matić ; slika

Ostavi komentar