maj
21
2015

Suncokret ima sve što nam treba


Uvršten među dvadeset namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, suncokret takođe nosi i etiketu superhrane.

Suncokret je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu. Indijanci iz Meksika i Perua su ga proizvodili pre par hiljada godina.

Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6.

Minerali smešteni u suncokretu: magnezijum, bakar, cink, selen, mangan,kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe. Proteina ima nešto više od 20 odsto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede.

Procenat masnoća je veći, a polovinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna (prethodnica omega – 6 masnih kiselina koje utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi).

Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne. Tu je i oleinska, omega – 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja.

Takođe su prisutni fitoseroli i oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen.

Zato je on poželjan u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih i malignih obolenja. Ako je koža suva ili je prisutan ekcem, suncokret je vlaži i štiti zahvaljujući linolnoj masnoj kiselini, vitaminu E i proteinima.

Ako ne možete da se mimoiđete sa stresom, vitamin E iz suncokreta je pravi izbor, kao i kod nervoze, infekcija i starenja. Učenicima i studentima se preporučuje zbog intenzivne mentalne gimnastike kojoj su izloženi.

Sunflower Kernal Raw 2020 (1) RJedna supena kašika suncokreta na dan obezbeđuje vam dnevnu dozu (sve)moćnog E vitamina. Iako se najviše koristi kao grickalica, dok se gleda film ili utakmica, njegov potencijal za kombinovanje je ogroman.

“Rado viđen gost” je u musliju, posut po salati, pirinču, integralnom hlebu. Dobro se slaže sa semenkama bundeve, susama i lana. Ako se kratko tostiraju na suvom tiganju, dobijate pravi delikates (naravno, mnogo je zdraviji kada je sirov, mada može ponekad da se konzumira i na ovaj način).

Kategorije: Ishrana Tagovi:

Ostavi komentar