jul
16
2016

Tušt – lekoviti korov

tušt

Koristio se još u Starom Egiptu, hiljadama godina se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega prave različita tradicionalna jela i supe… Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i bacamo kao korov!

Mnogo je vrtnih korova jestivo, a tušt spada upravo među takve. Tušt ili portulak (Portulaca oleracea) obiluje lekovitim supstancama i mineralima, pa zapravo spada i u jes­tivo i u lekovito bilje. Ova biljka je toliko čest korov da je zaista šteta da se tako malo koristi.

Bogat je omega 3 masnim kiselinama, ima puno vitamina C, ali sadrži i A, B i E vitamin, kalcijum, gvožđe i razne druge antioksidanse. Deluje na podizanje imuniteta, po­boljšava rad i jačanje srca i krvnih žila te vrlo blago de­luje protiv nervoze i stresa, poboljšava probavu, zdravlje i elastičnost kože. jeluje protivbakterijski i protivglji­vično, a može pomoći i kod depresije. Osušeni listići u su­voj materiji imaju 16% aktiv­nih antidepresivnih supstanci. U tu svrhu priprema se kao čaj.

Kao sveža biljka tušt je u isto vreme i diuretik i blagi laksativ, pa je savršena biljka za mršavljenje. Koristio se još u Starom Egiptu, hiljadama godina se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega prave različita tradicionalna jela i supe, Englezi ga vekovima koriste kao najzdraviju salatu. Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i ba­camo kao korov!

Najbolje uspeva u pes­kovitoj dobro dreniranoj ze­mlji, ali mora imati puno vode.Naravno da ga ima u svakom zdravoj domaćoj bašti.Često možete da ga vidite pored puteva i cesta gde je dosipana zemlja, na malim zemljanim površinama uz zgrade po gradu, u velikim betonskim posudama za cveće i sl. Dakle, ima ga na svakom koraku. Ali, negde ga i nema – nema baš puno mesta gde ga možete kupiti. Ako ne poznajete osobu koja prodaje tušt i niste si­gurni da ima svoj biovrt, jako se dobro raspitajte gde to ona bere ovaj korov.

Tušt ima blago slankast, pomalo neutralan, sluzav ukus koji mnogima jako pri­ja, pogotovo ako se jede kao salatu. Tušt je jednogodišnji, ali vrlo uporan korov kojeg, ka­da nam se jednom nastani u vrtu, se teško možemo rešiti.

Ostavi komentar

1 Komentar

  1. Viktorija says:

    Jedem ga več duuuuugo !

Ostavi komentar