dec
29
2015

Ubica parazita i prijatelj varenja – pelin

pelin2

Pelin je velika razgranata biljka, srebrnih listova, karakteristična mirisa i neugodno gorka okusa. Njegova upotreba beleži se od doba Rimljana, a često se spominje i u Bibliji.Hipokrat ga je prepisivao kod bolova, amnezije i reumatizma.Preparati od ove biljke vrlo su lekoviti ako se daju u pravilnim razmerama, dok u većim dozama pelin ima opojno delovanje.

Ubica parazita

Međutim, u manjim dozama, pelin je bezopasan i slovi kao najjači prirodan lek ikad poznat, a posebno je učinkovit kod parazita i probavnih tegoba.Paraziti su između ostalog među glavnim uzročnicima mnogih bolesti.

Pelin je jedna od retkih biljaka koje imaju snažno antiparazitno delovanje. Ova biljka sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca. Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lek za bolesti uzrokovane parazitima. Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.

Najbolji lek za varenje

Pelin je jedan od najučinkovitijih i najbrže delujućih lekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči. Svoju veliku gorčinu zahvaljuje absintinu, koji deluje na probavu i cirkulaciju. Verojatno ste čuli da uzimanje gorkih namirnica pre jela pospešuje pravilno varenje i probavu. Gorki ukus u ustima podstiče stvaranje žuči i rad crevnih žlezdi i na takav način omogućuje bolje varenje.

Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje poznatiji, ali i toksičniji kinin. Sistematski pomaže kod gojaznosti i šećerne bolesti. Ima izrazito tonizirajuće delovanje i uklanja telesnu slabost.

Kada se pije u malim količinama podstiče rad bubrega i pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara bešike i vodene bolesti. Ženama se preporučuje za podsticanje i regulaciju menstruacije.

U jednoj studiji na Yaleu obolelima od Kronove bolesti tokom deset sedmica davana je terapija s pelinom umesto štetnih i toksišnih  steroida. Primećeno je da mnogima od njih steroidi više nisu bili potrebni,da im se kvalite života poboljšao, a to je jedna od stvari koju im moderni lekovi nisu pružili.

Lekovito delovanje pelina:

-tera i uništava parazite
-sprečava rast štetnih mikroorganizama
-olakšava grčeve
-odstranjuje gasove i hronični zatvor
-poboljšava probavu i apetit
-pomaže stvaranju žuči
-poboljšava rad jetre i žučne kese
-leči trovanja
-stimuliše menstrualni ciklus
-suzbija visoku temperaturu
-okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam
-ubrzava rad organizma
-potpomaže mršavljenju
-olakšava porođaj

Upotreba pelina

Pelin berite između jula i avgusta pre cvetanja. Upotrebljavajte koren i list. Koristite ga svežeg ili sušenog u hladu. Od pelina možete pripremiti prah, tinkturu i ekstrakt. Uzimajte ga u strogo propisanim dozama.

Čaj od pelina

Prelijte kašičicu pelina šoljom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procedite.

Pelin kao prirodan Insekticid

Pelin je biljka koju bi svi trebali imati posađenu u vrtu, jer štiti plodove od raznih nametnika. Protiv lisnih vaši, rđe, grinja, gusenica i mrava u 10 l vode (najbolje kišnice) potopite 300 g svežih listova i cvetova pelina ili 30 g suvog pelina. Ostavite pelin da se namače u vodi dva do tri dana, nakon čega je tečnost spremna za prskanje.

Ostavi komentar

4 Komentara

  1. Postovani, sta od vasih proizvoda preporucujete za ciscenje od parazita?

    Pozdrav

  2. Koja je dozvoljena doza konzumiranja pelina?

    • Nama nisu poznata ograničenja. Mi ga preporučujemo u okviru tinktura i nismo imali apsolutno nikakvih problema.

Ostavi komentar