jun
10
2015

Ultrazvuk – udarac na zdravlje još nerođene dece

abortion
Ultrazvuk može štetno uticati na razvoj mozga fetusa, pa se trudnice stoga ne bi trebale izlagati čestim i nepotrebnim ultrazvučnim pregledima.

Reč je o zaključku tima naučnika sa univerziteta Yale.

Pod vodstvom hrvatskog neurologa Paška Rakića tim naučnika proveo je istraživanje tokom kojeg je utvrđeno da ultrazvuk šteti razvoju mozga nerođenih miševa, pa da bi na isti način mogao delovati i na decu.

Rezultati navedenog istraživanja iz avgustu 2006. objavljeni su u uglednom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, a odjeknuli su i u brojnim svetskim medijima, uključujući CNN, Reuters i New York Times.

Dr Rakić dodatno je istaknuo da je nužno provesti daljnja istraživanja u cilju utvrđivanja stvarne opasnosti ultrazvuka i trudnicama savetovao da ga ne koriste prečesto, posebno ne zbog radoznalosti.

U čemu se krije opasnost

Tokom razvoja mozga fetusa neuroni se postavljaju na svoj konačni položaj u moždanoj kori, što je od velike važnosti za kasnije normalno funkcioniranje mozga u celini.

Međutim, nakon što su skotne mišice bile izložene ultrazvuku duže od 30 minuta, pokazalo se da određeni broj neurona nije uspeo zauzeti pravilan položaj u moždanoj kori, nego je zaostao u dubljim slojevima moždane kore ili u beloj masi mozga.

Rezultati tog eksperimenta veoma su važni s obzirom na to da se poremećaji u migraciji neurona drže jednim od mogućih uzroka niza neuroloških i psihičkih bolesti i tegoba, poput disleksije, autizma, mentalne retardacije i šizofrenije.

Naime, za vreme pregleda ultrazvukom, dete – a posebno njegova glava – izloženo je bombardovanju brzog mlaza visokih frekvencija zvučnih talasa.

Za te talase već ranije je utvrđeno da mogu naneti štetu hromozomima i izazvati ćelijsko zagrejavanje pa tako oštetiti ćeliju i usporiti njen razvoj.

Udarac na gene

Rezultati nekoliko ranijih studija pokazali su da duže i višekratno izlaganje ultrazvuku, osim na razvoj mozga može uticati i na manju porođajnu težinu.

Takođe, postoji mogućnost da takva deca nakon rođenja sporije razvijaju sposobnost govora.

Dalje, američki naučnici su još tokom 90-ih godina 20. veka ustanovili da ultrazvučno zagrevanje tkiva može dovesti do krvarenja u crevima.

Nakon toga krenulo se u podešavanje snage aparata s ciljem uklanjanja te opasnosti.

Naučnici univerzitet3d-ultrazvuk-15-6-2012-foto-02a u Dublinu otkrili su da ultrazvuk stvara promene u ćelijama.

U njihovom istraživanju 12 miševa bilo je podvrgnuto delovanju ultrazvuka od 8 MHz u vremenskom razdoblju od 15 minuta.

Pritom valja imati na umu da snimanje ultrazvukom tokom bolničkog pregleda može trajati i do sat vremena, uz korištenje frekvencija od 3-10 MHz.

Ruski naučnici pod vodstvom P.P. Garjajeva, naučnog saradnika Ruske akademije nauka, tvrde da ultrazvuk – koji se godinama drži sigurnim i neškodljivim – pouzdano može ošteti genetski sklop.

Njegov tim je na temelju višestrukih istraživanja došao do zapanjujućeg zaključka da ultrazvuk predstavlja direktan udarac na gene.

Tokom izlaganja ultrazvuku molekuli DNK doživljavaju snažan potres nakon kojega se teško oporavljaju.

Daljnjim istraživanjima utvrdili su da se tokom ultrazvučnog zračenja dvostruke spirale DNK raspliću pa čak i kidaju.

Ti eksperimenti – navodi Garjejev – pokazuju da ultrazvuk ne izaziva samo mehanička oštećenja nego i izobličenje polja DNK.

To znači da u naslednom programu može doći do prekida: izobličena polja će formirati oštećena tkiva iz kojih se ne može razviti zdrav organizam.

Bespotrebno izlaganje ultrazvuku

Nažalost, između ostalih razloga vezanih za nadzor razvoja ploda, u današnje vreme vrlo je popularno podvrgnuti se ultrazvuku kako bi se dobila prva slika za album budućeg deteta ili prvi video snimak, tj. 4D ultrazvuk za kućni video.

Pritom niko ne misli na moguće kratkoročne ili dugoročne posledice po zdravlje deteta.

Američki lekarski savez jasno se izrazio protiv nepotrebnog izlaganja ultrazvuku u cilju:
• određivanja pola deteta
• utvrđivanja sedmice trudnoće (starosti ploda)
• potvrde višeplodne trudnoće
• utvrđivanja položaja ploda u maternici

Uprkos tome, ultrazvuk se i dalje koristi u te svrhe iako se – osim utvrđivanja pola deteta – svi ostali podaci mogu saznati uobičajenim pregledom rukama iskusnog ginekologa i uz pomoć fetoskopa ili stetoskopa kojim se mogu otkriti otkucaji srca.

Zapravo, ultrazvučni pregled koji se rutinski izvodi na zdravim trudnicama ne čini nikakvu razliku koja bi unaprijedila zdravlje njihove dece.

Uultrazvuk1ltrazvučni pregled pokazao se korisnim samo u  manjem broju specifičnih slučajeva kad je dijagnoza ostala nejasna nakon ispitivanja istorije bolesti i kliničkog pregleda.

Iz tog razloga, neophodno je istaknuti razliku između njegove stvarne potrebe i bespotrebne procedure.

Uzevši u obzir da pojedine životinje, poput delfina i pojedinih vrsta kitova, ultrazvuk koriste kao oružje kojim ošamućuju ribe, zaista je neverovatno kako ga brzopleto koristimo za dijagnostiku.

Nekada se smatralo i da je RTG pregled u trudnoći bezopasan pa se ustanovilo da to nije tako.

Iako bi istorija trebala biti učiteljica života, oprez uporno izostaje ili se zanemaruje u korist različitih interesa koji najmanje imaju veze sa zdravljem.

Ostavi komentar