jun
13
2016

Umereno sunčanje je korisno

sunčanje

Šta biste rekli kad biste čuli da onima koji pate od multiple skleroze treba samo malo više sunčanja? Tako misle istraživači Univerziteta Oksford, koji su utvrdili da bi više vitamina D moglo da pomogne ne samo u prevenciji multiple skleroze, već i u prevenciji nekoliko vrsta raka i dijabetesa tip 1.

U jednom ranijem proučavanju objavljenom u časopisu Journal of the American Medical Association je ukazano da viši nivoi vitamina D mogu da umanje opšti rizik od obolevanja od multiple skleroze. Sada istraživači sa Oksforda potkrepljuju tu studiju daljim dokazima koji takođe ukazuju na vezu između manjka sunčeve svetlosti i načina na koji telo reaguje kada se suoči sa infekcijom. Ovo istraživanje je zaključilo sledeće: iako multiplu sklerozu izaziva nekoliko faktora u kombinaciji, ona je jasno povezana sa manjkom vitamina D.

Više oboljenja u zemljama sa manje sunca
Iako je fenomen manjka vitamina D zapažen širom sveta, zemlje severne hemisfere su povezane sa značajno većom stopom multiple skleroza. Škotska, na primer, spada u zemlje sa najviše obolelih od multiple skleroze, dok je ta bolest u Africi gotovo nepoznata. Čak i u sunčanim oblastima na zemlji, nije neuobičajeno da ljudi imaju manjak vitamina D tokom zime, zato što sunčevi zraci nisu često pod dovoljno oštrim uglom da bi uspeli da se probiju kroz slojeve atmosfere.

Ovo istraživanje koje je objavio Oksford univerzitet ukazuje da iako onima koji već imaju multiplu sklerozu izlaganje sunčevim zracima, tako što će direktno povećati nivoe vitamina D, možda neće pomoći da izleče to oboljenje, dovoljno sunčanja svakako može da bude preventivna mera od nastanka te bolesti, ali i za ublažavanje pratećih simptoma.

Vitamin D deluje preventivno
Ono što je još važnije, oboleli od multiple skleroze moći će da podignu svoj imunitet protiv drugih oboljenja, povećanjem nivoa vitamina D. Nedavno proučavanje institita Anticancer Research potvrđuje da je prosečnom odraslom potrebno mnogo više vitamina D nego što je to dnevna doza koja se trenutno zvanično preporučuje u SAD. Prema tom istraživanju, doza od 4000 do 8000 IJ vitamina D mogla bi da pomogne ne samo u prevenciji multiple skleroze, već i u prevenciji nekoliko vrsta raka i dijabetesa tip 1.

Evo nekih interesantnih činjenica o odnosu između vitamina D i zdravlja:
1. Vitamin D je besplatan. Pet do trideset minuta sunčanja nekoliko puta nedeljno dovoljno je da telo sintetiše dovoljno vitamina D.

NAPOMENA: Pratite redovne izveštaje o indeksu UV zračenja. Ako je UV indeks visok, naravno da ne treba da ostajemo dugo na suncu, ali nema potrebe ni da ceo dan ostajemo u kući i mažemo se kremama.

2. Praktično je nemoguće uzeti previše vitamine D iz hrane.
3. Kreme za sunčanje mogu da spreče telo da sintetiše vitamin D.
4. Vitamin D je od suštinske važnosti za apsorpciju kalcijuma u telu, a novija istraživajna pokazuju i da utiče na sprečavanje taloženja kalcijuma u arterijama (arterioskleroze).
5. Onima koji žive dalje od ekvatora uglavnom je potrebno duže izlaganje suncu da bi sintetisali dovoljno vitamina D.
6. Manjak vitamina D ne može se nadoknaditi brzo. Potrebno je mesec dana da delo poveća i reguliše nivo vitamina D. Zato kratki periodi izlaganja suncu ne samo da su neškodljivi, nego su i neophodni da bi se sintetisala ova važna supstanca.
Prema istraživačima Univerziteta Oksford, za obolele od multiple skleroze, malo više izlaganje suncu može da bude laka i bezbedna preventivna mera koja može pomoći protiv daljeg kognitivnog i fizičkog propadanja.

Ostavi komentar