sep
26
2016

Utiče li ishrana na agresivnost?

agresivnost

Uzrok povećane agresivnosti i nervoze može da bude i ishrana. Koje vrste hrane su najčešće odgovorne za povećanu agresivnost, a koje deluju smirujuće?

NEZDRAVE MASTI
Istraživanja pokazuju da konzumiranje trans masti ometa metabolizam masti u mozgu, što dovodi do agresivnog ponašanja. Preciznije, trans masti ometaju metabolizam omega 3 masnih kiselina. Uz to, trans masti uzrokuju upale u organizmu, što takođe ne doprinosi dobrom raspoloženju. (Najčešće se nalaze u pekarskim proizvodima i industrijski prerađenoj hrani.)

KAFA
Kada popijete kafu, to dovodi do ubrzanog rada srca, skoka pritiska, kao i nivoa stresa, jer kofein blokira smirujuće adenozin receptore, što omogućava drugim, aktivnijim i energičnijim neurotransmiterima da vas preplave energijom. Zbog ovoga, konzumiranje kafe može da dovede do toga da sitne neprijatnosti doživite kao mnogo veće (pa da tako i reagujete).

UGLJENI HIDRATI
Preveliki unos ugljenih hidrata nije dobar, ali i premali unos ugljenih hidrata može loše da utiče na raspoloženje. Pazite na nivo energije. Ako se osećate  tromo i mrzovoljno, organizam vam saopštava da mu ne dajete ono što mu je potrebno.Najzdraviji su prirodni ugljeni hidrati koji se nalaze u izvornom obliku u  svežem voću i povrću,pre svega voću.

ŠEĆER
I previše šećera nije dobro za raspoloženje.Najzdraviji su prirodni žećeri iz voća. Skok nivoa insulina unošenjem veštačkog rafinisanog belog šećera direktno utiče na raspoloženje. Regulisanje šećera u krvi izbegavanjem unosa veštačkog belog šećera i konzumiranjem hrane bogate biljnim proteinima, mastima i vlaknima, može da pomogne u smanjenju agresivnosti.

VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI
Kod nekih ljudi, neželjeni efekti veštačkih zaslađivača se ogledaju u raspoloženju (bes i agresivnost). Mehanizam koji dovodi do toga nije sasvim jasan. Ali, uvek pre birajte prirodne zaslađivače, umesto veštačkih zamena.

Šta jesti?
Neke vrste hrane sadrže prirodno smirujuće supstance. Na primer, mango i limun sadrže linalool koji snižava nivo stresa i anksioznosti. Mnoge vrste čajeva takođe smiruju, kamilica je najpoznatija od njih.U svakom slučaju raznovrsna hrana biljnog porekla što sirovija ,idealno skroz sirova, jeste nešto najzdravije što možete da preduzmete u održavanju svog zdravlja snažnim i dugovečnim.

Ostavi komentar