jun
20
2016

Vežbanje smanjuje rizik od raka

vežbanje

Jedno skorašnje istraživanje je ukazalo da je devet od deset slučajeva raka izazvano faktorima okoline, kao što su pušenje, alkohol, neumereno izlaganje suncu i zagađenje vazduha. Takođe, ukazano je da zdrav način života predstavlja preventivu protiv raka.

Zdrava ishrana, vežbe za smanjenje stresa i fizičko vežbanje mogu da značajno smanje rizik od raka. Novo, obimno proučavanje američkog Nacionalnog instituta za rak pratilo je 1,4 miliona ljudi i utvrdilo da su oni koji su najviše fizički vežbali imali za 42% manji rizik od raka jednjaka, a za 27% manji rizik od raka jetre tokom perioda od 11 godina. Gledano procentualno, ovo proučavanje je utvrdilo da vežbanje smanjuje rizik od raznih vrsta raka, na sledeći način.

Oni koji redovno vežbaju imaju:
-26 procenata manji rizik od raka pluća
-23 procenata manji rizik od raka bubrega
-22 procenata manji rizik od raka želuca
-21 procenata manji rizik od raka endometrijuma
-20 procenata manji rizik od mieloidne leukemije
-17 procenata manji rizik od mieloma of myeloma
-16 procenata manji rizik od raka debelog creva
-15 procenata manji rizik od raka glave i vrata
-13 procenata manji rizik od raka rektuma
-13 procenata manji rizik od raka bešike
-10 procenata manji rizik od raka dojke

Tim istraživača pregledao je desetine istraživanja raka u SAD i Evropi i analizirao podatke, poredeći ispitanika koji su vežbali najviše i koji su vežbali najmanje. Pokazalo se da fizičko vežbanje smanjuje nivoe estrogena, reguliše insulin i smanjuje sistemske upalne procese u telu, što može da dovede do smanjenje rizika od raka, ali i od srčanih oboljenja.

Iako je ovo dosad najveće proučavanje te vrste, nije jedino. Više od dvadeset četiri dosadašnja proučavanja izvestilo je da žene koje vežbaju imaju 30 do 40% manji rizik od raka dojke. Više od 36 naučnih istraživanja pokazalo je da vežbanje može da smanji rizik od raka debelog creva za 20%.

Dakle, ako uzmemo u obzir da je dokazano da redovno vežbanje smanjuje i rizik od raka i od srčanih oboljenja, a to su savremene ubice br. 1 i 2, onda imamo sve razloge da počnemo već danas, ako dosad nismo.

Šta se podrazumeva pod vežbanjem?

Minimum dva i po sata energične šetnje nedeljno. Ako ste zdravi, svakako da možete i više, a i snažnije: možete da džogirate, plivate, igrate tenis… Iako lekari obično preporučuju umereno vežbanje, jedno australijsko istraživanje pokazalo je da su koristi od intenzivnog vežbanja ipak veće. Dakle, ako vam zdravlje dopušta, možete slobodno da vežbate intenzivno, ako ne, onda svakako umereno, onako kako je to definisao američki Nacionalni institut za rak.

Izvori:
www.telegraph.co.uk/news
www.nbcnews.com/health/health-news
www.fredhutch.org/en/events/healthy-liviin
http://archinte.jamanetwork.com

Ostavi komentar