jul
01
2016

Zadovoljstvo u promeni načina života

zadov

piše: Vlado Roksandić

Jedina ispravna odluka svakog čoveka koji se suoči s nekim zdravstvenim problemom jeste da bude odlučan u donošenju promene u životu.U skladu s Hipokratovom tvrdnjom: „Ako nisi spreman promeniti način života, nema ti pomoći“- dileme nije bilo. Bio sam spreman i preuzeo sam odgovornost da promenim način života te da uzmem stvar u svoje ruke.

Karcinom prostate

Krajem marta 2010. godine saznao sam, na osnovu službenih nalaza (laboratorija, ultrazvuk, biopsija) da imam karcinom prostate i da hitno moram na operaciju.Nisam se s tim mogao pomiriti. Verovao sam da postoji drugo rešenje.

Na osnovu pravovremene informacije prijatelja, počeo sam proučavati literaturu o promeni načina života, prvenstveno promeni ishrane, znajući da prirodna (sirova, živa) hrana ima sve nutrijente neophodne za život moga organizma. Nije mi trebala priprema, sve sam promenio odednom, sirova – živa hrana postala je moja stvarnost, vera i nada da činim najbolje.

Na tom putu je bilo problema. Dobronamerno su me opominjali, posebno lekari, da grešim, da patim te da na taj način neću ništa postići, već ću samo izgubiti vreme. Nisam se pokolebao, znao sam da sam izabrao najbolje!

Moja ishrana i stil života

Uživam u životu, nizašto nisam uskraćen, samo sam dobro odabrao.

Unosim  voće, povrće, orašaste plodove, semenje, klice, samoniklo bilje i voće, žitarice umereno i u svom izvornom obliku bez termičke obrade i uobičajenih fabričkih dodataka. Rekao sam „hemiji“ veliko NE.

Da ne bih čekao „organsko“, koristim najbolje što mogu nabaviti. Ako posumnjam na GM, odustanem, šta drugo?

S obzirom da naučna istraživanja potvrđuju da je količina bioaktivnih materija, zbog osiromašenog zemljišta i savremenog načina proizvodnje umanjila kvalitet namirnica, odlučio sam koristiti i određene dodatke prehrani.

Pored navedenih namirnica, koristim zdravu vodu, pijem kombuchu i čaj (samo je on termički obrađen) i redovno provodim višednevne postove, kad sam isključivo na vodi. Post je fantastična pomoć organizmu u samoizlečenju.

Redovno vežbam i igram fudbal. Družim se s dobrim ljudima. Dovoljno za zadovoljstvo, a i za život, posebno.

Vreme je prolazilo, nisam žurio s kontrolom zdravstvenog stanja. Znao sam da je za rezultate potrebno vreme.

Ohrabrujući rezultati

Prvi rezultati bili su ohrabrujući, sledeći još bolji.

Ultrazvučnom i laboratorijskim dijagnozama se potvrđivao kontinuirani napredak u ozdravljenju, da bi se nakon šest meseci tumor smanjio tri puta, a nakon 8,5 meseci više ga nije bilo.

Tako je i sada. Bolest je ružna prošlost i opomena za budućnost.

Pored osnovne bolesti, popravio sam sve nalaze, tako da od početka promene načina života i ishrane nisam uzeo niti jedan lek, mada sam do tada redovno uzimao terapiju za normalizaciju krvnog pritiska.

Ima li išta lepše od promene načina života pre nego nastupe problemi, ili još bolje, odmah posle prestanka hranjena majčinim mlekom, kako ja učim svog unuka i što od srca svima preporučujem?!

Ostavi komentar