jul
20
2015

Zaštita očiju tokom čitanja

Našim očima najčešće ne šteti sam čin čitanja, već naše loše navike pri čitanju. Evo nekoliko opštih pravila čijim ćete pridržavanjem moći da čak i duže čitate bez poteškoća:

– Nikad ne čitajte pri previše jakom ili previše slabom svetlu. Loše osvetljenje će umoriti vaše oči brže nego bilo šta drugo. Vaše oči će vam same reći da li je svetlo dobro: sve što treba da uradite jeste da obratite pažnju na njih. Ako vam je teško da čitate, najpre treba proveriti da li je osvetljenje kakvo treba da bude.

– Isto kao što bi pravili pauze tokom nekog teškog fizičkog rada, tako i svoje oči treba da odmarate od čitanja. Najmanje svakih 20 minuta stanite sa čitanjem i radite vežbu dlanovanja oko 5 minuta.

– Stalno trepćite da ne biste zurili ili da vam se oči ne suše. Ako vas oči peku tokom ili nakon čitanja, to je možda zbog toga što ste se toliko začitali da ste zaboravili da trepnete. Podsećajte sebe da trepćete što više.

– Koliko god je to mogućno, izbegavajte da čitate ono što sadrži teško čitljiva slova. Mnogo toga je štampano sa slovima koja su toliko nejasna, mala, zbijena ili razvučena, da kod svakog izazovu naprezanje očiju. Izbegavajte takve stvari. Ako imate poteškoća sa onim što morate da pročitate, kao što su pravni dokumenti ili telefonski imenici, ne naprežite svoje oči; čitajte to onda kada su vam oči odmorne, i pri odgovarajućem osvetljenju.

Dišite. Iako možete mislima biti odsutni, vaše telo je i dalje tu, a vašim očima je više nego ikad potreban kiseonik. Postoji težnja kod mnogih da zadrže dah za vreme čitanja, kao što je slučaj kod mnogih aktivnosti; stoga, podsećajte sebe da dišete isto toliko često koliko treba i da trepćete.

Ostavi komentar

2 Komentara

  1. Hvala vam na odlicnim tekstovima.
    Nisam uspeo da nadjem da ste pisali kako se leci gastritis. Da li imate clanak o tome? I kako se leci?

Ostavi komentar