jul
14
2016

Zaštitni faktor iz tanjira

zf

Ako planirate da se malo osunčate i nabacite boju, dobro bi bilo da povećate unos određenih namirnica: voća, povrća i zdravih masti. Zvuči suviše uopšteno, pa ćemo izdvojiti neke namirnice kojima se možete namazati iznutra. Nešto što bi se moglo nazvati zaštitnim  faktorom iz tanjira.

Trendovi dolaze i prolaze ali jedan ne posustaje. Preplanula koža je aktuelna svakog leta uprkos upozorenjima stručnjaka na opasnosti od preteranog izlaganja suncu. Naglasili bi preteranog. Trebalo bi napraviti razliku između blago preplanule kože i reš pečene. Blagu preplanulost ćete postići i ako poštujete sva pravila o zaštiti. To između ostalog znači da vodite računa kada i u kolikoj meri se sunčate. Kada se govori o zaštiti kože od sunca, obično se misli na kreme i losione sa zaštitnim faktorom. Ipak, ne bi trebalo zanemariti i značaj ishrane u prevenciji kože od štetnog UV zračenja. Konzumiranjem namirnica koje sadrže antioksidanse možemo zaštititi kožu i smanjiti rizik od nastanka oštećenja. Nega koža podrazumeva kako spoljašnju tako i unutrašnju zaštitu. Ovo potvrđuju i mnoga naučna istraživanja.

Mogli bismo reći da sve ono što pozitivno utiče na zdravlje našeg organizma utiče pozitivno i na našu kožu. Drugim rečima, sve ono što je dobro za naše celokupno zdravlje  voli i koža. Preporuke se i u ovom slučaju odnose na povećan unos voća, povrća i zdravih masti. Dakle, ništa novo. Ako imate naviku da redovno konzumirate ove namirnice, već ste mnogo učinili za svoju kožu.
Na prvom mestu, kada se radi o zaštiti od UV zračenja ali i uopšte o zdravlju kože, nalaze se namirnice narandžaste i crvene boje. One sadrže karotinoide koji štite ćelije kože od oštećenja. Namirnice koje se preporučuju su šargarepa, paprika, batat, tikvice, kajsije, dinje, pomorandže.

Možda ne biste pomislili da zeleno lisnato povrće kao što je zelena salata, blitva, spanać i zelje sadrže beta karotin. Ali, on je samo zamaskiran hlorofilom koji se nalazi u ovom povrću te bi i ono trebalo što češće da bude zastupljeno u ishrani.
Podjednako je efikasan i likopen koji se nalazi u paradajzu. Likopen se pokazao korisnim kod kožnih iritacija nastalih delovanjem UV zraka. Ne zaboravite da kuvani paradajz sadrži veće količine likopena nego svež. Napravite domaći sok od paradajza ili kečap. Lubenica kao omiljena letnja poslastica ne samo da će vas hidrirati, već ćete uz nju uneti i dozu likopena. Osvežavajući sok od crvenog grejpfruta je takođe odličan izvor likopena. Mada imamo naviku da citrusno voće više unosimo u zimskom periodu, u stvari je je idealno vreme za ovu vrstu voća jer pored korisnih sastojaka koje sadrži ono i rashlađuje organizam!
Bobičasto voće poput kupina, malina, jagoda, borovnica, ribizli i grožđa je izvor antocijana. Antocijani, pigmenti crveno-plave boje su snažni antioksidansi koji će zaštititi kožu od UV zračenja.

Svo do sada navedeno voće i povrće sadrži i dosta vitamina C koji štiti ćelije od slobodnih radikala nastalih pod dejstvom UV zračenja. Pored toga, vitamin C je važan za sintezu kolagena koji daje koži čvrstinu. Dragi naši, UV zračenje slabi kolagen i elastin u koži te je povećana doza vitamina C neophodna ukoliko želite da sprečite prerano opuštanje kože.

Sada dolazimo do povrća. Povrće iz reda kupusnjača gde spadaju kelj, prokelj, kupus, karfiol, brokoli. Istraživanja ih povezuju sa prevencijom svih oblika karcinoma, pa tako i melanoma. Dodatna korist od ovog povrća je njegov uticaj na zdravlje i zaštitu očiju. Zeaksantin i lutein kojima kupusnjače obiluju štite oči, pa se kaže da deluju kao prirodne naočare za sunce.
Začinite hranu. Bosiljak, ruzmarin, žalfija, nana, timijan…  Divno se uklapaju u salate i sva letnja jela a takođe sadrže važne antioksidanse.

Unos zdravih masti je takođe veoma važan. Omega tri masne kiseline štite celokupno zdravlje organizma, pa tako i kožu. Pored toga, da bi organizam mogao da iskoristi beta karotin i likopen, neophodna je masnoća. Zbog toga salatu obavezno prelivajte kvalitetnim uljem. Za salate je najbolje hladno ceđno maslinovo ulje. Omega tri masne kiseline se nalaze u lanu i lanenom ulju. Ne zaboravite ni semenke. Grickajte suncokret, golicu, kikiriki, kao i orašasto voće. Posebno treba istaći brazilski orah jer sadrži selen koji pruža zaštitu od slobodnih radikala. Ulja, semenke i orašasto voće će vam obezbediti i vitamin E koji je takođe snažan antioksidans.

Ostavi komentar