sep
23
2016

Zašto dobijamo putničku dijareju i kako da se zaštitimo od nje?!

Dukoral_Beach_Lineup_Brand

Ono što nazivamo dijarejom jeste krajnji rezultat trovanja. Dijareja u Americi se najčešće prouzrokuje trovanjem hranom. Najčešća vrsta je trovanje bakterijama iz ribe, naročito suši (sirove ribe), i iz piletine, iako je svako životinjsko meso ili mleko dobro tlo za razvoj bakterija, i može da ih prouzrokuje. U zemljama trećeg sveta, dijareja je ista, ali uzrok je nešto drugačiji. Toliko je česta u mnogim zemljama da su joj dali mnoga živopisna žargonska imena, poput „Osveta Montezume,“ ili „Meksički ples,“ u Meksiku ili Severnoj Americi, i „Delhi Beli“ u Indiji, ili „Katmandu Kvikstep“ u Nepalu. Ali bez obzira na njeno ime, i na to kako ga izgovarate, ona se skoro uvek prouzrokuje unošenjem fekalnih materija drugih ljudi.

Najčešći način da je dobijete jeste unošenjem zagađene vode, leda u piću, ili čak putem kapljica vode na opranoj čaši.
Znam da je to odvratno, ali jedan od trijumfa civilizovanog sveta i modernog javnog zdravlja jeste uspeh u odvajanju
naših fekalija od vodenih zaliha i okoline. Zemlja i sredina koju posećujete možda izgleda drugačije, ali mikroorganizmi koji prouzrokuju dijareju putnika slični su širom sveta. Razlog zbog kog dobijamo dijareju dok putujemo jeste taj što je ljudski izmet dostupniji u okolini: pijaćoj vodi, na ulici, na rukama, na muvama i na samoj hrani. Glavni način da dobijemo putničku dijareju je putem unošenja organizama koji su se razvili u tuđim crevima. Drugim rečima, morate pojesti tuđi izmet. U skoro svim državama u razvoju, fekalne materije su toliko rasute u okolini, da ih je nemoguće izbeći.

Od nedavno, dijareja koju prozrokuju paraziti, toliko je postala rasprostranjena, da može nadmašiti bakterijsku dijareju. Takođe, u znatnom porastu je dijareja koju prouzrokuje virusna infekcija koja se dobija na krstarenju brodom. Najbolji način da se zaštitite od dijareje, bilo da je parazitska, bakterijska ili virusna, jeste da pijete flaširanu vodu, koja je dostupna danas svuda. Najčešći način na koji se ljudi inficiraju je putem zagađene vode. Ako flaširana voda nije dostupna, što je zaista retko, možete koristiti sve vrste filtera za vodu koji se prodaju u prodavnicama stvari za putovanje, kampovanje i preživljavanje. Poslednje što možete da uradite je da skuvate i procedite vodu pre nego što je popijete.

Takođe, perite svoje ruke svakog sata, i perite sve što jedete, i nemojte jesti napolju, naročito ne od uličnih prodavaca ili u uličnim kafićima. Ali, koliko god bili oprezni, u nekim zemljama ćete sasvim sigurno dobiti dijareju, ali ne tako često niti tako ozbiljno, ako budete sledili moj savet. U zemljama kao što je Indija, i mnogim zemljama Afrike i Azije, verovatno ćete je dobiti u prvih nekoliko dana. Ne brinite, u ovom članku smo naveli kako da je izlečite, i kako da vam odmah bude bolje.

Preuzeto iz knjige „5-dnevni program čišćenja creva“ ; PDF ; štampano izdanje

Ostavi komentar