sep
30
2016

Zašto je brada dobra za zdravlje muškarca

bradauvodna2-1000x500

Leto je prošlo, dolaze hladni dani i svaki muškarac već razmišlja da pusti bradu. Postoje brojne pozitivne strane zašto trebate imati bradu i to ne samo tokom zime, već tokom cele godine. Ako do sada nikad nista pružili slobodu dlakama i stalno ste se brijali, vreme je da pustite bradu. Donosimo vam činjenice koje podupiru tezu da su brade praktične i zdrave.

Zaštita od sunca

Bradato lice nudi značajnu zaštitu od sunca i raka kože, rezultati su istraživanja sa Univerziteta u Južnom Kvinslendu. Delovi lica prekriveni dlačicama su imali za trećinu manju izloženost štetnim UV zracima od ćosavih oblasti. „I gustina igra ulogu, poput zaštitnog faktora”, kaže dr Nik Lou, vodeći dermatolog iz Londona. „Što su dlake deblje, zaštitni faktor je viši”. Druga teorija kaže da kovrdžava brada razbija sunčeve zrake koji putuju pravolinijski. Kada zrak naiđe na kovrdžavu dlaku, on se prelomi i retko uopšte stigne do kože.

Može da spreči astmatični napad

Muškarci koji pate od astme usled polena ili prašine mogu da imaju koristi od brkova, jer oni umanjuju simptome. Brkovi koji zalaze u nos mogu da spreče prodiranje alergena kroz nozdrve u pluća. Neki stručnjaci, međutim, smatraju da se ovako može sprečiti ulazak polena u organizam, ali ne i prašine čije su čestice mikroskopske.

Usporava starenje

Dlake na licu vremenom mogu da pomognu koži da ostane mlada i u dobrom stanju. Malje sprečavaju da voda ispari kroz kožu, čime je održavaju vlažnom, a štite je i od vetra koji je isušuje i nagriza zaštitni sloj. Ako namažete hidratantnu kremu, ona će se duže zadržati ispod brade i brkova nego na obrijanoj koži.

Pomaže protiv prehlade

Jake malje ispod brade i na vratu podići će temperaturu vrata i pomoći protiv prehlada. Malje su izolatori koji greju. Duge guste brade, koje „zarobljavaju” hladan vazduh i podižu temperaturu vrata dodatni su bonus kada se muškarac oseća rovito. Kada vas boli grlo, telo podiže temperaturu kako bi ubilo virus. Dlake oko brade i vrata pružaju dodatni sloj zaštite.

Sprečava osipe na koži

Kad nema brijanja nema ni nezgodnih osipa. Brijanje je najčešće glavni uzrok bakterijskih infekcija u donjem delu lica. Može da dovede do posekotina, uraslih dlaka i folikulitisa (infekcije folikula dlaka).

Kako održati bradu lepom

Održavanje lepe brade zahteva isto toliko vremena kao i održavanje kose. Redovno je perite istim sredstvom kojim perete i lice, baš kao što biste prali kosu s istim šamponom. Ne samo da će to vašu bradu i kožu održati u dobrom stanju nego ćete oprati i prljavštinu. Oni koji prvi put puštaju bradu primijetiće kako u početnoj fazi rasta ona zaista zna svrbeti. Za to možete da koristite neku od prirodnih krema koje imaju hidrantno dejstvo.

Ostavi komentar