jun
10
2016

Zašto treba da volite kantarion

kan

Brojna istraživanja pokazuju da kantarion deluje isceljujuće na razna stanja i bolesti, uključujući nesanicu, migrenu, blaže infekcije…

Depresija
Istraživanje za istraživanjem dokazuju efikasnost ove biljke kod blage do umerene depresije. Neka istraživanja pokazuju da je kantarion efikasan isto kao i antidepresivi. Nema mnogo istraživanja o efikasnosti kantariona na teže slučajeve depresije, ali postojeća istraživanja su otkrila da ova biljka i u tim slučajevima može biti od koristi. U časopisu Journal of Zhejiang University Medical Sciences objavljeno je istraživanje koje otkriva da flavonoid kvercetin pojačava dejstvo kantariona.

Anksioznost
Istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research (Fitoterapijska istraživanja) ukazalo je na kantarion kao efikasan prirodni lek protiv anksioznosti. Iako je uobičajeno mišljenje da ovu efikasnost kantarion duguje sastojku po imenu hipericin, istina je da je reč o složenoj biljci sa mnogim aktivnim sastojcima, uključujući i ksantone, naftodijantrone, flavonoide, hiperforin i hipericin. Zahvaljujući umirujućem dejstvu, kantarion pomaže i u blažim slučajevima nesanice.

Zarastanje rana
Od cvetova kantariona se pravi ulje koje se koristi za tretiranje rana i opekotina. Naučna istraživanja su potvrdila efikasnost ovog tradicionalnog, narodnog leka.

Dijabetičarska neuropatija
Istraživanje objavljeno u italijanskom medicinskom časopisu Fitoterapija otkrilo je da su cvetovi kantariona i vratića (Tanacetum parthenium) efikasni u tretmanu bolova kod dijabetičarske neuropatije (oštećenje nerava).

Migrena
Kantarion pomaže i kod migrene. Istraživanje objavljeno u časopisu Fitomedicina otkrilo je da ova biljka blokira receptore za bol koji su aktivirani kod migrene.

Menopauza
Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Menopauza pokazalo je da kantarion značajno smanjuje učestalost i jačinu toplotnih valunga kod žena u menopauzi, perimenopauzi i postmenopauzi.

Alchajmerova bolest i demencija
Švajcarski naučnici su u časopisu Patologija mozga (Brain Pathology) objavili svoje  otkriće o tome da kantarion štiti od stvaranja beta-amiloidnih naslaga (plaka) odgovornih za Alchajmerovu bolest

Parkinsonova bolest
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Cell and Molecular Neurobiology (Ćelijska i molekularna neurobiologija) otkrilo je da kantarion daje obećavajuće rezultate u lečenju Parkinsonove bolesti. Isto istraživanje je otkrilo i da kantarion deluje kao moćan antioksidans.

Ostavi komentar