dec
14
2015

Zlatno mleko od kurkume

zl

Ovo zdravo biljno mleko nazvano je tako svojoj žutoj boji.Glavni sastojak jeste kurkuma (Curcuma longa) – tropska biljka iz porodice djumbira, Zyngibareaceae. Veoma je poznata po svojim lekovitim svojstvima koja se sve češće potvrdjuju mnogobrojnim naučnim istraživanjima. Ukratko, kurkuma je:

* antioksidant
* antiinflamatoran
* potpomaže varenje
* antiparazitičan
* antibakterijalan
* antikancerogen
* pročišćava krv
* čisti kožu
* pomaže radu mozga i memorije

Za pripremu ovoga napitka potrebno vam je:

1/4 šolje kurkume u prahu,

1/2 šolje vode, 

1 i 1/2 kašičica mlevenog bibera,

4 kašike kokosovog ulja,

ekstrakt vanile (proizvoljno),

cimet (proizvoljno)

Priprema:

stavite kurkumu, vodu, kokosovo ulje i biber u posudu i pristavite na niskoj vatri. Mešajte dok voda ne ispari i ne formira se pasta (moguće da će vam na početku biti potrebna žica za mešanje da bi se razbile grudvice kurkume). Preručite u staklenu teglicu i stavite u frižider. Tako ćete imati pastu kurkume kad god vam zatreba, a u frižideru  može da stoji jako dugo vremena.

Kada ste spremni da napravite svoje zlatno mleko, ugrejte šolju biljnog mleka (mleko od badema,pirinča),indijskih orasa…) i dodajte pola kašičice paste od kurkume. Mleko samo zagrejte, ne dovodite do ključanja. Verovatno će vam žica i ovde dobro doći da biste razbili grudvice paste. Dodajte cimet, vanilu ili med po želji. Budite kreativni i koristite ovo pravo zlato i u drugim preparacijama.

Ostavi komentar