jun
23
2015

Znamo, navikli ste na nju… Ali evo zašto ne biste trebali jesti slaninu

133_b
Ako ste ljubitelj mesa, sigurno uživate i u slanini, ali znamo da je ona loša za naše zdravlje.

Tri tanke kriške slanine sadrže čak 435 miligrama natrijuma. Prosečna zdrava odrasla osoba unese u organizam oko 2000 kalorija na dan, a 45 do 65 posto unosimo iz ugljenih hidrata. Ukoliko želite da se dovedete u formu, ne biste smeli uneti više od 40 grama masti na dan. Čak 68 posto kalorija iz slanine su masnoće od kojih polovinu čine zasićene masti, tako da 28 grama slanine sadrži oko 30 miligrama holesterola, javlja Huffington Post. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane koja ima visok nivo zasićenih masnoća može dovesti do većeg rizika za razvoj bolesti srca i moždani udar.

Iako sadrži i kolin, koji je potreban za zdravlje mozga i neke „zdrave“ mononezasićene masne kiseline, sadrži i visokozasićene masti koje su povezane s kardiovaskularnim bolestima. Visok procenat natrijuma je naročito problem za one koji imaju visok krvni pritisak.

Pržena slanina posebno je “ukusna” i često se priprema s pečenim jajima, ali poznato je da može uzrokovati začepljenje arterija i povećati rizik od srčanih bolesti. Nedavno istraživanje na univerzitetu u Cirihu pokazalo je da je crveno meso jedan od najčešćih uzročnika srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Pržena slanina ima više heterocikličnih amina od bilo kojeg drugog mesa, a prema mnogim istraživanjima heterociklični su amini kancerogeni. Industrijski obrađena slanina neretko ima dodane arome i konzervanse poput natrijumovih nitrita, koji se takođe povezuje s povećanim rizikom određenih vrsta raka.

Naubacončnici s Harvarda otkrili su da muškarci koji jedu mnogo prerađenog mesa, poput slanine, mogu imati problema s plodnošću, objavio je Daily News. Istraživači su analizirali više od 350 uzoraka semena 156 muškaraca koji su posetili lokalni centar za plodnost i odgovarali na pitanja o svojoj ishrani. Otkriveno je da konzumiranje prerađenog crvenog mesa ima negativan uticaj na „morfologiju sperme“ što može doprineti neplodnosti.

Ostavi komentar